Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce rămâne în urma unei stele „moarte”. Imaginile spectaculoase surprinse la Observatorul European Sudic | VIDEO

Observatorul European Sudic (ESO) a reușit să surprindă o captură a „rămășițelor” unei stele după ce aceasta și-a încheiat ciclul de viață.

Imaginea arată o tapiserie incredibilă de culori, fiind surprinse și cele mai mici detalii de către Telescopul de supraveghere VLT (VST), care se regăsește în cadrul Observatorul European Sudic din Chile, potrivit metro.co.uk.

Poza de 554 de milioane de pixeli oferă o privire detaliată asupra rămășițelor supernovei din constelația Vela.

Aflată la o distanță de numai 800 de ani lumină față de Pământ, rămășițele acestei supernove (explozie stelară) este una dintre cele mai apropiate cunoscute de experți.

Structura slabă a norilor roz și portocalii reprezintă tot ceea ce rămâne în urma unei stele masive care și-a încheiat ciclul de viață.

Cum se produce o supernova

Când o stea masivă ajunge la sfârșitul „vieții” are loc o explozie numită supernova. Aceste explozii creează unde de șoc care se mișcă prin gazul înconjurător și îl compresează, creând structuri sub formă de „fire”.

Energia eliberată încălzește firele de gaz, făcându-le să strălucească.

Ceea ce rămâne în urma unei stele este o „minge” densă în care protonii și electronii sunt forțați să creeze neutroni - o stea cu neutroni.

Telescopul VST, cu oglinda sa de 2,6 metri, este unul dintre cele mai mari telescoape dedicate supravegherii cerului nocturn în lumină vizibilă.

Camera de 268 de milioane de pixeli poate captura imagini prin mai multe filtre care lasă să treacă lumina de diferite culori.

În această imagine specială a rămășiței Vela, au fost folosite patru filtre diferite, reprezentate în această imagine printr-o combinație de magenta, albastru, verde și roșu.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult