Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce produse s-au scumpit cel mai mult în acest an. Euro ar putea ajunge la 5 lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tocănița cu cartofi este mai ieftină dacă nu punem ulei. Cartofii și legumele costă mai puțin față de anul trecut, dar plătim mai mult pentru pâine, ulei, carburanți și utilități.

Până la sfârșitul anului, chiriile, ratele la credite și facturile, calculate în euro, se vor mări, pentru că euro va ajunge aproape cinci lei, conform specialiștilor.

În pragul verii, prețul cartofilor era cu o treime mai mic față de luna mai a anului trecut, arata cele mai recente date Eurostat. Cultivatorii spun că producția este mai mare decât cererea, deși românii mănâncă mulți cartofi.

Au fost ieftiniri, dar și scumpiri în ultimul an. De pildă, au scăzut preturile la legume cu cinci procente, iar la fructe, cu 7%. În schimb, pâinea s-a scumpit cu 4,5%, dar și la carne se simte o creștere de preț.

În acest clasament al scumpirilor sunt pe locuri fruntașe electricitatea, cu 17%, uleiul, cu 13 procente și tutunul, cu 7%.

Citește și
gaze
Crește prețul la gazele naturale. Ministrul Energiei: ”Am auzit de scumpiri de 15% până la sfârşitul anului”

La nivel european, transportul s-a scumpit cel mai mult în ultimele luni. Se observă o creștere accentuată a tarifelor în lunile de primăvară.Tot în creștere sunt și cheltuielile care țin de locuință, împreună cu utilitățile și carburanții. La haine și încălțăminte creșterea este timidă, în vreme ce la mâncare tendința este mai degrabă de scădere.

Unii specialiști estimează că, până la finele acestui an, un euro va ajunge să coste aproape cinci lei. Acum, moneda unică europeană este cotată oficial la patru lei și 92 de lei. Un euro mai scump înseamnă că vom plăti mai mult la facturi, credite sau pentru case, practic, pentru toate produsele și serviciile cu preturi raportate la euro.

Claudiu Cazacu: ”În linii mari ne așteptăm ca totuși să nu vorbim de o explozie ulterioară, la peste cinci lei. În timp, o creștere a cursului de schimb înseamnă o scumpire a importurilor și până la urmă o scumpire a unei părți din coșul nostru de cumpărături.”

Anul trecut, de pildă, am importat 10 miliarde de tone de mâncare în valoare de aproape nouă miliarde de euro, în special din Germania, Ungaria și Polonia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult