Ce preferă românii în materie de alcool. „Vinarsul din căldare, 90 de grade are. Răcitorul în fântână să tot bei o săptămână”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta în timp ce se bea mai puțină bere sau vin. Potrivit ultimului raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, românii dau gata anual 11 litri de alcool.
Un român bea, în medie, aproape trei litri de băuturi alcoolice distilate pe an, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Cu aproximativ un litru în plus față de 2020.
Petre: „Vinarsul din căldare, 90 de grade are. Răcitorul în fântână să tot bei o săptămână".
Pentru mulți contează și felul de tărie. Un bărbat bea doar din producție proprie.
Bărbat: „E calitate. Din comerț ce să bei? E o țuică curată din prună. Are și mărgele. Până zice popa Tatăl nostru se țin mărgelele”.
Și momentul zilei este important. Unii beau un pahar la masă.
Bărbat: „Când merg la oameni la lucru un șteapăl de rachiu îl consum dimineța".
Reporter: Ați observat o creștere a consumului de tărie în ultimul timp?
Alexandru Roșu, responsabil restaurant: „Să știți că da. 30 plus consumă tărie, în general la cină. Coniac, whiskey, votcă, care pot să fie seci sau avem o gamă de cocktail-uri”.
Pe de altă parte, consumul de vin e în ușoară scădere. Nici berea nu mai e la fel de căutată. În 2023, consumul a scăzut cu cinci procente față de anul anterior, potrivit Asociației Berarii României. Este preferată cea la doză și din ce în ce mai căutata la draft.
Măgureanu Adrian, barman: „La draft avem și inclusă în meniuri. Se alege mai mult. Caută berea mai bună”.
În ultimul deceniu, consumul de alcool a scăzut în multe țări din vest. În schimb, bărbații români sunt pe primul loc în Europa la consum excesiv. Peste o jumătate au băut prea mult măcar o dată într-un an, arată ultimul raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Consumul considerat sigur e sub șapte unități de alcool pur în cazul femeilor și 14 unități pentru bărbați, pe săptămână. În cazul băuturilor spirtoase, o unitate reprezintă 20 de ml.