Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce înseamnă dacă plouă sau ninge de Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri în această zi

Buna Vestire sau Blagoveștenia are loc în fiecare an pe 25 martie și este o sărbătoare extrem de importantă pentru creștini. De asemenea, în această zi oamenii au voie să mănânce pește. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt respectate în această zi.

Această zi marchează momentul în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavril că îl va naște pe fiul Domnului. În această zi, creștinii au dezlegare la pește. De asemenea, există numeroase tradiții și obiceiuri asociate acestei sărbători.

Ce înseamnă dacă plouă sau ninge de Buna Vestire

În 2024, ziua de 25 martie, Buna Vestire, este una marcată din punct de vedere meteorologic de ploi și ninsori în toată țara. Potrivit credințelor populare, vremea din această zi, anunță cum va fi în ziua de Paște, dar și în restul anului.

Superstițiile populare românești spun că așa cum va fi vremea de Buna Vestire, va fi și în ziua de Paște.

De asemenea, se crede că, dacă de Buna Vestire plouă sau ninge, anul agricol va fi unul plin de belșug.

O altă superstiție popular spune că, dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2024

Una dintre tradițiile populare este de a pune pâine și sare pe pragul casei, considerate hrana pentru îngeri. De asemenea, se spune că este un mare păcat să te cerți în această zi, deoarece ar putea atrage necazuri în restul anului. În unele regiuni, cum ar fi Bucovina, există superstiții precum aceea că nu trebuie să pui ouăle la cloșcă în ziua de Buna Vestire, deoarece puii ar putea ieși cu anomalii.

În diverse zone ale țării, tradițiile variază, cum ar fi stropirea pomilor cu țuică pentru a asigura o recoltă bogată sau aprinderea focurilor în curți pentru a marca sărbătoarea. Femeile din Bucovina obișnuiesc să facă un foc în curte în dimineața Bunei Vestiri și să ofere pâine și sare de pomană, conform Creștinortodox.ro.

Pescarii au și ei reguli de urmat în această zi, precum interdicția de a arunca mămăligă în apă, deoarece se crede că ar putea omorî toți peștii. În alte regiuni, ciobanii se urcă pe stogul de fân și amenință iarna cu toporul pentru a o alunga, iar în Transilvania se practică obiceiuri precum înconjurarea casei cu tămâie și chibrituri pentru a atrage rodirea pomilor.

Buna Vestire, cunoscută și ca „Ziua Cucului”

Buna Vestire mai este cunoscută și cu numele de „Ziua Cucului”. În unele locuri, ziua de 25 martie coincide cu prima cântare a cucului, considerat un vestitor al evenimentelor importante. Se spune că cine îl auzea cântând pentru prima dată trebuia să numere câte cântări avea cucul pentru a afla cât mai avea de trăit.

De Buna Vestire, oamenii trebuie să aștepte cucul îmbrăcați în haine curate, cu veselie, stomacul plin și bani în buzunare. Se crede că respectarea acestui ritual aduce hrană, bogăție, bucurie și curățenie pe tot parcursul anului. Dacă cineva nu respecta aceste condiții și auzea primul cântec al cucului fără să fi mâncat, se considera un semn rău. De asemenea, dacă cineva auzea cântecul cucului în mod repetat în prima parte a primăverii, se credea că acea persoană nu va trăi mult timp.

Tinerii și fetele obișnuiau să îi adreseze cucului diverse întrebări, în special legate de măritiș. Dacă cucul tăcea, era considerat un semn bun, sugerând că dorințele lor se vor îndeplini în curând. În schimb, dacă cucul cânta, însemna că mai era nevoie de așteptare.

De asemenea, de Buna Vestire este permis consumul de pește, și se spune că cei care mănâncă pește în această zi vor fi sănătoși precum peștele pe tot parcursul anului.

Ce se dă de pomană

De Buna Vestire, oamenii nu au voie să împartă mâncare „de dulce”, ținând cont că ne aflăm în Postul Paștelui. Cei care doresc să ofere mâncare celor nevoiași trebuie să știe că nu pot da alimente care conțin lapte, carne sau ouă.

În schimb, este în regulă să ofere pește, pentru că astăzi este dezlegare la pește. De asemenea, de Buna Vestire sau Blagoveştenie este bine ca familiile celor adormiţi să dea de pomană colivă, colaci şi alte alimente de post. Totodată, din pachet nu trebuie să lipsească o lumânare, mai ales în cazul celor care s-au stins fără lumină la căpătâi.

Cea mai puternică rugăciune de Buna Vestire

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă“, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii. În mâinile Tale este viața mea și fără Tine nu pot cunoaște nici împlinirea și nici bucuria cea adevărată. Știind aceasta, având dorința de a purta crucea căsătoriei, Te rog să mă ajuți să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieții acesteia.

Ajută-mă, Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poți ajuta. De multe ori ispita singurătății mi-a rănit inima, de multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns, și nu este nimeni care să-mi aline durerea. La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajuta-mă să am o familie bineplăcută Ție, o familie peste care sa se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale.

Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă-nșele frumusețea cea degrab trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Să nu mă orbească dragostea pătimașă, nici să nu mă biruie patimile și poftele. Tu știi, Doamne, nepriceperea si slăbiciunea minții mele. Izbavește-mă prin harul Tău de neputințele care mă apasă.

Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruiește-mi înțelepciune și răbdare. O, grea este crucea răbdării, și greu îmi este să nu fiu covârșit de ea. Dar în Tine-mi pun nădejdea. Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului și slavă Sfinților. Amin!”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult