Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce înseamnă dacă clipești prea mult sau prea puțin. Ar putea indica probleme de sănătate serioase

O schimbare în ritmul clipirii ar putea indica probleme de sănătate serioase, după cum spun experții.

În medie, majoritatea adulților clipesc o dată la 3-5 secunde, ceea ce-i ajută să-și păstreze ochii umezi și curați.

În unele cazuri, intervalul prea mic sau prea mare al clipirii poate indica probleme de sănătate, de la alergii la Parkinson, spun medicii de la Moorfields Eye Hospital, din Marea Britanie.

1. Parkinson

Mai multe studii au descoperit că rata de clipire arată cantitatea de dopamină din creier. Cu cât avem mai puțină dopamină, cu atât clipim mai rar.

Oamenii care suferă de Parkinson nu au suficientă dopamină în creier din cauza unor celule nervoase care nu mai funcționează. Acest fapt poate cauza simptome precum clipirea lentă sau tremurul mâinilor.

Citește și
Suno
S-a lansat Suno, o aplicație bazată pe Inteligență Artificială, care compune instant orice fel de muzică

2. Boala Graves

Clipitul rar poate indica și boala Graves, o afecțiune a sistemului imunitar care duce la producția în exces a hormonilor tiroidieni.

Condiția autoimună crește rata metabolică a organismului, ceea ce duce la pierderea în greutate și scăderea nivelului de energie. Alte simptome ar fi anxietatea, tremurul, sensibilitate la căldură și bătăi ale inimii neregulate.

3. AVC

Și accidentul vascular cerebral poate duce la scăderea ratei de clipire din cauză că nervii pleoapei, nervii faciali sau mușchii pleoapei pot fi deteriorați.

AVC-ul este un atac cerebral care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului nu mai are loc.

4. Răni craniene

Clipirea lentă a fost asociată, de asemenea, și cu rănile craniene în cazul atleților.

5. Sindromul Sjogren

Pe de altă parte, clipitul excesiv poate fi un semn al oboselii, în timpul îndeplinirii unei sarcini solicitante, precum condusul.

Clipirea excesivă poate apărea atunci când corpul încearcă să compenseze senzația de ochi uscat, ce poate apărea din mai multe motive.

Unul dintre acestea este sindromul Sjogren - o boală autoimună care declanșează o producție insuficientă de secreții fluide în anumite organe ale corpului, fiind afectate în special glandele salivare și cele lacrimale.

Ochii uscați cauzați de sindromul Sjogren poate duce la mâncărimi sau senzația de arsură.

6. Alergii și infecții

Alergiile pot mări, de asemenea, rata de clipire. Praful, polenul, machiajul sau părul de animale pot provoca astfel de alergii.

7. Sindromul Tourette

Clipitul poate deveni excesiv și în cazul sindromului Tourette, ca un tic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult