Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce acte sunt necesare la angajare. Documentele care trebuie pregătite când te angajezi la un nou loc de munca

Dacă te angajezi la un nou loc de muncă, trebuie să știi că departamentul de Resurse Umane îți va cere să prezinți câteva documente necesare pentru procesul de angajare.  

Dacă la aplicarea la un job trimiți CV-ul tău și scrisoarea de intenție, după interviuri, dacă totul merge bine, va fi nevoie să urmezi procesul de angajare. În acest proces, angajatorul îți va cere câteva acte, printre care și diploma ultimei școli absolvite.

Acte necesare la angajare în 2023, potrivit Codului Muncii

Există câteva acte de angajare pe care trebuie să le furnizezi departamentului de resurse umane din cadrul companiei, ca să devii angajat. Pe lângă actele de angajare, va trebui să semnezi și câteva acorduri, în funcție de jobul pe care l-ai obținut. Acestea pot fi contracte de exclusivitate, contract de confidențialitate sau regulamentul de ordine interioară.

Iată actele pe care trebuie să le prezinți și să le semnezi la angajare:

► CV-ul ► Carte de identitate si copie ► Certificat de naștere ► Adeverință de la medicul specialist, care atesta ca eşti apt pentru a lucra ► IBAN-ul pentru a îți fi virat salariul ► Diploma ultimei școli absolvite ► Documente de la fostele locuri de muncă precum: recomandări de la foștii angajatori sau certificate cu diferite rezultate; ► Adeverință de vechime de la fostul angajator ► Cazier judiciar ► Recomandarea de repartizare din partea AJOFM (dacă e cazul) ► Aviz medicina muncii

Ce acte trebuie să semnezi când te angajezi:

ROI (regulamentul de ordine interioara) – conține toate regulile de la noul loc de muncă, inclusiv ierarhii și fluxul de muncă. Contractul de angajare – aici vei găsi toate detaliile cu privire la relația contractuala dintre tine și companie. Tot aici sunt specificate numărul zilelor de concediu, salariul, perioada de preaviz și altele. Anexe la contract sau acte adiționale Fișa postului - unde scrie funcția și atribuţiile angajatului Acord GDPR cu privire la prelucrarea datelor personale Alte documente care atestă condiții speciale.

Ce pași trebuie urmați pentru angajare

Procesul de angajare implică următorii pași:

Căutarea unui loc de muncă potrivit: Explorează diferite surse, cum ar fi platforme online de joburi, site-uri de companii sau anunțuri în presă pentru a găsi poziții vacante care corespund intereselor și calificărilor tale.

Aplicarea pentru job: Trimite CV-ul și scrisoarea de intenție personalizate pentru postul la care aplici.

Respectă instrucțiunile din anunțul de angajare și furnizează toate informațiile necesare.

Evaluarea candidaților: Compania va examina CV-urile primite și va realiza o selecție a candidaților potențiali care corespund cerințelor postului.

Interviul: Dacă ești selectat, vei fi invitat la un interviu, care poate fi realizat față în față, prin telefon sau videoconferință. Pregătește-te în prealabil, cercetează compania și pregătește răspunsuri la întrebări frecvente de interviu.

Verificarea referințelor și experienței anterioare: Uneori, angajatorul poate solicita referințe și poate verifica experiența anterioară pentru a confirma informațiile din CV și pentru a obține o perspectivă mai clară asupra abilităților și calităților tale.

Oferta de angajare: Dacă ai impresionat angajatorul, vei primi o ofertă de angajare, care include detalii despre salariu, beneficii și condiții de muncă.

Analizează oferta cu atenție și adresează întrebări în cazul în care este necesar.

Semnarea contractului de muncă: După acceptarea ofertei de angajare, vei semna un contract de muncă, care stabilește termenii și condițiile legale ale angajării tale.

Finalizarea formalităților administrative: Completează și oferă companiei documentele necesare pentru angajare precum cazierul, copii după actul de identitate și după diploma de facultate sau contracte adiționale.

Data de începere a lucrului: Stabilește o dată de începere a muncii cu angajatorul. Citește bine fișa postului și află ce ai de făcut. Pregătește-te cât mai bine pentru noul job.

Procedura și acte necesare angajare din șomaj

Dacă te angajezi din șomaj, trebuie să urmezi o anumită procedură și să pregătești următoarele acte necesare:

Pentru început, contactează AJOFM-ul din județul în care te afli și anunță intenția ta de a te angaja.

Asigură-te că informațiile tale personale și situația ta de șomaj sunt actualizate în sistemul de evidență a AJOFM-ului.

După ce ai oferit toate documentele necesare pentru angajare, adică actul de identitate, diploma de absolvire a studiilor, certificate și diplome suplimentare, cazier judiciar și medicina muncii, vei semna contractul de muncă.

Apoi, trebuie să informezi AJOFM-ului despre angajare. Anunță Agenția despre angajarea ta, furnizând informațiile necesare și documentele solicitate pentru actualizarea situației tale în sistemul de șomaj.

Acte necesare pentru angajarea unui cetățean străin

Cetățenii străini au nevoie de documente în plus la angajare.

Cei care nu s-au născut în România trebuie să furnizeze următoarele documente angajatorului:

► Cerere tip; ► Pașaport valabil (original și copie), inclusiv pagina pe care este aplicată ultima ștampilă de intrare în țară. ► Dovada deținerii legale a spațiului de locuit – original și copie. ► Contractul individual de muncă – original și copie. ► Print screen și extras Revisal. ► Avizul de muncă. ► Adeverința medicală – care atestă că cetățeanul străinul este clinic sănătos. ► Taxe de permis ședere – taxa 259 lei și taxa de 120 euro plătiți la cursul de schimb al BNR.

Cetățenii străini pot aplica pentru permisul unic de ședere online, însă aceștia trebuie să meargă la Inspectoratul pentru Imigrări pentru a depune dosarul fizic, pentru a i se face fotografia și pentru a i se lua amprenta.

Se eliberează un permis de ședere la 30 de zile de la data depunerii dosarului, dacă nu sunt necesare investigații suplimentare.

Acest permis este valabil un an de zile și poate fi prelungit cu 30 de zile anterior datei expirare.

Angajatorul trebuie să primească o copie a permisului de ședere pentru angajatul străin.

Cetățenii străini pot fi lucrători permanenți (cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau determinată), lucrător stagiar (care face un program de stagiu cu durată determinată), lucrător au pair (străinul încadrat în muncă temporar de o familie-gazdă), lucrător sezonier, transfrontalier, înalt calificat (loc de muncă înalt calificat cu contract de muncă de cel puțin un an), lucrător detașat (temporar), lucrător ICT (transfer în cadrul aceleiași companii detașat în altă țară) sau personal cu calificare specială (profesori universitari, cercetători sau personal științific) .

Procedura angajării cetățenilor străini este următoarea:

obţinerea avizului de angajare – eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări obţinerea unei vize de lungă şedere – cererea se depune la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în țara din care vine străinul obţinerea dreptului de şedere - se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări eliberarea unui permis de şedere în scop de muncă / în scop de detaşare.

Cum se face medicina muncii

Medicina muncii, cunoscută și sub denumirea de examen medical de angajare, este un proces medical important pentru asigurarea sănătății și siguranței angajaților în locul de muncă.

Procedura medicinii muncii implică următorii pași:

Programarea examinării medicale - Angajatorul va programa o vizită la un medic de medicină a muncii pentru angajatul nou recrutat.

Completarea fișei de evaluare medicală: Angajatul trebuie să completeze o fișă de evaluare medicală care conține informații personale, antecedente medicale, istoricul ocupațional și eventuale afecțiuni medicale preexistente.

Consultul medical: În cadrul consultației medicale, medicul de medicină muncii va efectua o examinare fizică detaliată a angajatului. Aceasta poate include măsurarea tensiunii arteriale, ascultarea plămânilor, evaluarea funcției auditive și vizuale, examinarea sistemului musculoscheletic și a altor aspecte specifice ocupației.

Teste și evaluări suplimentare: În funcție de natura activității profesionale, medicul de medicină muncii poate recomanda teste și evaluări suplimentare. Acestea pot include analize de sânge, teste de funcție pulmonară, teste auditive, teste de vedere sau alte teste specializate.

Evaluarea rezultatelor și eliberarea certificatului de aptitudine: Medicul de medicina muncii va evalua rezultatele examinării medicale și va stabili dacă angajatul este apt din punct de vedere medical pentru poziția respectivă. În funcție de rezultate, medicul poate elibera un certificat de aptitudine care atestă că angajatul este apt din punct de vedere medical pentru munca respectivă.

În unele industrii, pot exista cerințe specifice pentru anumite tipuri de activități profesionale, cum ar fi examene periodice de sănătate, evaluări suplimentare sau certificări specifice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult