Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a descoperit un bărbat din Gorj în timp ce se plimba prin pădure echipat cu un detector de metale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză în timp ce se plimba prin pădure echipat cu un detector de metale.

Omul a avut norocul să dea peste o comoară: 5 monede din aur și 57 din argint, vechi de sute de ani. Le-a predat autorităților, iar specialiștii urmează să stabilească valoarea tezaurului.

Mihai Radu Drăgan este șofer de tir și atunci când nu cutreieră șoselele din Europa, se plimbă prin diverse locuri cu detectorul de metale, pe care l-a cumpărat acum câteva luni. Norocul i-a surâs când se plimba printr-o pădure din localitatea Godinești, aflată la aproximativ 35 de kilometri de Târgu Jiu.

Mihai Radu Drăgan, bărbatul care a descoperit comoara: „Am descoperit două monede până la ulcică, la ulcică, na, a ieșit o monedă mare de argint. Am continuat să sap, erau semnale și apoi am mai găsit 57 de monede de argint”.

Pentru că detectorul indica în continuare prezența unor metale, bărbatul nu s-a dat bătut. Așa că a mai găsit un săculeț.

Citește și
calusar
Un căluşar din judeţul Dolj a fost declarat Tezaur Uman Viu

Mihai Radu Drăgan, bărbatul care a descoperit comoara: „Am observat că erau cinci monede de aur, prima dată când am găsit aur. Pe moment nu realizezi, e că orice lucru care se întâmplă pentru prima dată în viață”. Cele mai multe monede aveau inscripționat anul 1821, anul revoluției lui Tudor Vladimirescu. Însă există și altele, mai vechi.

Mihai Radu Drăgan, bărbatul care a descoperit comoara: „Cea mai veche monedă e un ducat venețian, bătut undeva între 1400 și ceva 1450, început de secol 15, cu 400 de ani mai vechi”. Tezaurul a fost predat Muzeului Județean din Gorj, iar specialiștii vor analiza fiecare piesă.

Dumitru Hortopan, director Muzeul Județean Gorj: „Ținând cont că e compusă din piese de argint și aur este sigur ascunsă din motive deosebite, poate și de frica unor așa ziși latroni sau hoți ai vremurilor respective”. După evaluare, bărbatul va primi din partea statului o sumă de bani, raportată la valoarea descoperirii. Anul trecut un alt bărbat din Gorj care a găsit cinci brățări tracice din aur a fost recompensat cu peste 12.000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult