Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câți bani a trimis Budapesta maghiarilor din Transilvania, într-o singură lună

Guvernul de la Budapesta a trimis în luna martie peste 5 milioane de euro comunităților de maghiari din țările vecine. Banii au fost oferiți unor proiecte derulate de aproape 2.000 de organizații, din care mai mult de jumătate se află în Transilvania.  

Aproape 2.000 de organizații din afara Ungariei au primit în luna martie subvenții totale de peste 5 milioane de euro, în cadrul unui concurs de proiecte derulat de guvernul de la Budapesta, scrie Hirado. Iar mai bine de jumătatea dintre acestea se află în Transilvania.

"Programul Naţiunea Cooperantă - Sprijin pentru funcţionarea, dezvoltările, achiziţionarea de echipamente, programele şi evenimentele organizaţiilor de peste hotare", organizat de Cancelaria Prim-ministrului, a avut ca scop ”promovarea prosperării pe pământul natal şi dezvoltarea relaţiilor cu Ungaria ale maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor Ungariei, precum şi consolidarea sentimentului de apartenenţă al acestora la naţiunea maghiară”, arată sursa citată.

Proiectele din Transilvania, mai multe decât ale tuturor celorlalte țări la un loc

Suma totală alocată în martie prin acest program a fost de 2 miliarde de forinți (peste 5 milioane de euro), iar suma maximă pe care a putut să o obțină un proiect a fost de 2 milioane de forinți (peste 5.000 de euro).

Banii oferiți de guvernul lui Viktor Orban au mers la proiecte precum ”dezvoltarea infrastructurii şi achiziţionarea de echipamente, realizarea operelor de artă plastică (statui, semne şi plăci comemorative), presa scrisă şi electronică de limbă maghiară, publicarea de cărţi, programe educaţionale, culturale şi de păstrare a tradiţiilor, evenimente, festivaluri, precum şi sprijinirea programelor comunităţilor din etnosporă, a programelor religioase, bisericeşti, pentru tineret şi sportive”.

Citește și
viktor orban klaus iohannis
”Ungaria sprijină România pentru șefia NATO”. Premierul maghiar Viktor Orban îl compară pe olandezul Mark Rutte cu Stalin

În total, 1.922 de proiecte au primit finanțare, din care 1.028 au provenit din Transilvania, 453 din Slovacia, 218 din Voivodina, 164 din Transcarpatia, 41 din Croaţia şi 18 din Slovenia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult