Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât a ajuns să coste un metru pătrat de casă în București. Ce spun experții imobiliari

Your browser doesn't support HTML5 video.

În vreme ce de la o lună la altă prețurile apartamentelor cresc, suprafețele lor se micșorează.

În 2020 s-a înregistrat cel mai mic spațiu locuibil din ultimii 20 de ani, în România, conform Institutului Național de Statistică: 61,5 metri pătrați utili, în scădere de la 76 de metri pătrați, valoarea din 2010. Evaluatorii imobiliari spun că locuințele mai mici pot fi vândute mai ușor.

Un apartament cu trei camere din București, construit de curând, poate avea doar 69 de metri utili, în care încap două băi, două dormitoare, un living și o bucătărie. Au dispărut asfel spații întâlnite în blocurile vechi și utile, cum ar fi debaraua, cămara sau holurile. Pentru că spațiul este mic, arhitecții au apelat la soluții ingenioase, cum ar fi încălzirea în pardoseală.

„Agenții imobiliari ne sfătuiesc că atunci când suntem în căutarea unei case să luăm în considerare suprafață utilă, nu cea construită, pentru că diferențele pot fi chiar și de 20%. Un alt aspect important îl reprezintă spațiile de depozitare, Când vizionăm un apartament trebuie să ne imaginăm unde am putea așeza mobila, în așa fel încât să rămânem și cu spațiu”, spune Bianca Ghiță, grafician.

„Bucătăria este lucrul femeii trebuie să aibă spațiu, nu poți să faci bucătăria un metru jumate pe doi lungime, n-ai loc”, spune o doamnă.

Citește și
Casele noi, mai scumpe decât înainte de pandemie și prețurile continuă să crească. Băncile par a crea o nouă bulă imobiliară
Casele noi, mai scumpe decât înainte de pandemie și prețurile continuă să crească. Băncile par a crea o nouă bulă imobiliară

Pentru imobilele noi, cumpărătorii trebuie să plătească, în cazul în care apartamentul costă mai mult de 91 de mii de euro, o cota de TVA de 19%, ceea ce ridică foarte mult prețul. Acesta este motivul pe care îl invocă dezvoltatorii pentru apartamentele mici. Așa se face că suprafețe de 60 de metri pătrați s-au transformat din apartamente cu două camere în trei.

„Știti cum erau apartamentele bunicii, cămara, zona pentru dualap. În momentul asta, în apartamentele noi, aceste elemente încep să dispară, o cămară de 2-3 metri înseamnă 4-5 mii de euro, un balcon 2-3 mii de euro, fiecare metru pătrat înseamnă în București bani”, explică Andrei Marinescu, expert imobiliar.

Potrivit Institului Național de Statistică, suprafaţa medie locuibilă a ajuns anul trecut la minimul ultimilor 20 de ani, cu o valoare de 61,5 metri pătraţi. Maximul a fost marcat în anii 2010-2013, când suprafață medie locuibilă era de 76 de metri pătrați. Totul se întâmplă în condițiile în care prețurile sunt în creștere.

„Probabil vom asista la a treia luna de creșteri de prețuri și de record al nivelului de prețuri din ultimii 10 ani încoace. Perioada de creștere va continuă și pe fondul interesului tot mai mare pt apartamente noi și din cauza creșterii masive ale materialelor de contrucții, astfel că amânarea decizie de cumpărare va duce la mărirea prețului cu 2-3 mii de euro decât am putea să-l cumpărăm astăzi”, spune Daniel Crainic, reprezentatn imobiliare.ro.

Un metru pătrat într-o casă din București a ajuns la 1.500 de euro, iar în Cluj aproape 2.000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult