Castanii cu fructe comestibile, salvați după mai bine de zece ani de tratamente. Boala care a făcut ravagii în aceste culturi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acum, acest cancer al castanilor a fost combătut eficient și din pepiniere pleacă deja mii de puieți spre mai multe județe din țară, pentru a spori producția de castane românești.
În Maramureș, mai bine de 80% din pădurile de castan comestibil au fost nimicite de cancerul scoarței, boala provocată de o ciupercă parazită. Specialiștii și inginerii silvici au aplicat tratamente mai bine de zece ani pentru a răzbi. Acum, inginerii silvici sunt optimiști și încep să întinerească pădurile cu castani. Dumitru Cizmar, reprezentant Ocolul Silvic Municipal Baia Mare: „Ultimele tratamente s-au aplicat în urmă cu 2-3 săptămâni, au fost specialiști de la Brașov, s-au aplicat tratamente și s-au luat probe. Tratamentele au dat roade, arboretul merge bine. În jur de 200 de hectare au fost tratate regulat.” Din pepiniera Valea Borcutului se recoltează anual mii de puieți care ajung în județele Cluj, Harghita sau Covasna. Prețul este accesibil - 90 de bani pentru un puiet - iar fructele sunt foarte căutate, inclusiv la export. Adrian Lar, pădurar: „Aici avem o cultură de castan comestibil, pe o suprafață de 2 arii, în anul 2 de vegetație. Solul ajută mult și merge bine și chiar a început să fructifice, chiar dacă de regulă apar fructele după anul 8 de la plantare." La început de sezon, prețul unui kilogram de castane comestibile ajunge și la 50 de lei. Iar la sfarsitul acestei luni, in Baia Mare se va organiza traditionala sarbatoare a castanelor. Și în Gorj, la Tismana, au existat plantații mari de castani comestibili, dar aceeași boală, numită cancerul castanului, a afectat iremediabil zeci de hectare de arbori.