Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Casa cu pereții construiți de imprimanta 3D, accesibilă și în România. Cu cât se scurtează timpul de construire

Your browser doesn't support HTML5 video.

Case construite mai repede, eficiente energetic și personalizate, pentru ca proprietarii să aibă o stare de bine acasă. Acesta este viitorul, iar noile tehnologii au ajuns și în România.

Pereții unei case pot fi ridicați în doar câteva zile și fără echipe numeroase de muncitori, de pildă, cu ajutorul unei imprimante 3D.

O casă imprimată 3D, o nouă tehnologie în România, poate avea orice formă. Imprimanta ridică în straturi pereții exteriori, în jurul structurii de rezistență, direct pe terenul casei. Materialul este unul natural, iar în interiorul peretelui este strat de aer pentru ventilație și o structură pentru termoizolație. O astfel de casă poate fi mai ieftină și este gata mult mai repede.

Călin Opriș, reprezentant firmă: „O casă de dimensiunea asta de 60 de m pe rotund se poate face în 5 zile. În mod normal, vorbim de săptămâni, pentru că sunt mai mulţi oameni, mai mulţi factori care influenţează construcţia.”

Și alte tehnologii pot ajuta la rapiditatea cu care se poate construi. De pildă, acești ochelari VR cu care se poate vedea cum va arăta construcția la final. Soluția poate fi folosită atât de cei care vor locui acolo, pentru a vedea dacă vor să schimbe ceva înainte de finalizare, cât și de constructorii de pe șantier.

Citește și
oameni pe strada, bucuresti
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Anca Stancu, arhitect: „Să vadă unde vor fi amplasate diferite echipamente, unde să fie amplasați pereții. Este clar o eficiență de timp, la fel și eficiență de costuri, pentru că nu există greșeli de proiectare sau de execuție, dacă există sunt mici și ușor de preîntâmpinat.”

Felul în care arată locuința ne influenţează starea de bine sau creativitatea. Așa că o echipă de cercetători lucrează la găsirea unor soluții personalizate pentru fiecare locatar, urmărind activitatea cerebrală cu ajutorul unor căști speciale.

Sabin Țenea, cercetător: „Clientul se uită la o serie de imagini din diverse camere de zi și noi observăm ce îi atrage atenția, ce îl relaxează. Ce obiecte sunt, ce materiale, ce texturi, ce culori”

Andreea-Robu Movilă, cercetător: „Propunem ca instrumente de neuroștiință să poată fi folosite din faza incipientă pentru a lua decizii mai bune în proiectare. Am folosit elemente de neuroștiință pentru arhitect, în procesul de creație.”

Deși scumpe la început, noile tehnologii devin din ce în ce mai accesibile, în special cele care țin de eficiența energetică.

Marius Soflete, organizatorul unui târg în Capitală: „Astăzi, pompele de căldură, panourile fotovoltaice, sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt mult mai ieftine, să nu mai depindem de gaz, de petrol, de cărbune, dar asta depinde foarte mult de modul în care îți construiești casa.”

Puteți vedea unele dintre cele mai noi soluții de construire în acest weekend, la un târg dedicat acestui sector, deschis la centrul Romexpo din București. Intrarea este gratuită. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult