Cărțile, mai scumpe cu 20 la sută. Principala cauză pentru care tipografiile au majorat prețurile
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ministrul Culturii anunță că ar exista fonduri pentru o eventuală schemă de susținere, dar până atunci trebuie să discute cu ministrul Economiei.
Una dintre tipografiile din București dă pentru hârtie, în medie, cu 20% mai mult ca acum trei luni, iar costurile cu energia electrică au fost în luna ianuarie de șase ori mai mari decât în decembrie.
Vlad Păun, director tehnic al unei tiporafii: „Prin prisma faptului că un anumit tip de hârtie se aprovizionează pe filiera rusească, din cauza conflictului, această rută este poate chiar sistată. Și atunci furnizorii trebuie să se orienteze spre alte zone. Europa de Nord, Norvergia sau alte zone”.
Așa se face că sunt tipografii care au crescut prețul în ultima perioada și cu 50 la sută. Editurile încearcă să mențină un tarif acceptabil pentru cumpărătorul de rând doar ca prețul final, din librării a sarit deja și cu 20 de procente, iar clienții sunt tot mai puțini.
Ana Nicolau, director al unei edituri, spune că se descurca greu, că tipografiile au mărit prețurile și cu 50% și ei nu vor mai rezista mult cu prețurile așa de mici.
Acum, de exemplu, noile titluri costă în medie 60 de lei. Dacă urmăriți reducerile făcute pe diferite platforme, puteți să dați în jur de 45 de lei.
Mihai Mitrică, director al Asociației Editorilor: „Scumpind cartea, ea va deveni la fel cum din păcate în România este și mai la coada listei de priorități a unei familii”.
Variante mai ieftine găsim pe grupurile de Facebook. Există grupuri în care se încarcă variante PDF ale cărților, gratuit. Sau grupuri, unde se vând sau se face schimb de cărți la mâna a doua, pentru copii și adulți. Prețuri mai bune găsim și la anticariate, iar dacă vrem ceva constant ne putem face abonament la bibliotecă. Unde, în functie de oraș, nu avem o varietate mare sau titlurile sunt foarte vechi.
Pe piață mai găsiți audiobook-uri care în medie costă 7 euro sau ebook-uri mai ieftine decât cărțile în format clasic.
În acest moment, spune ministrul Culturii, nu există scheme de compensare pentru tipografii sau edituri. Ar fi însă un milion de lei pentru carte românească, care s-ar putea transforma într-o schemă de susținere a editorilor, însă deocamdată nu a discutat despre acest subiect cu ministrul Economiei.