Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carieră în banking. Top joburi la care să aplici

Printre domeniile cu cele mai multe joburi, pe lângă vânzări și IT/telecom, se află și cel financiar-bancar. 

Dacă îți plac cifrele, ești bine organizat și vrei un job care să-ți ofere siguranță, atunci o carieră în domeniul banking poate să-ți ofere multă satisfacție.

Ce studii trebuie să ai pentru o carieră în domeniu financiar – bancar

Pentru a profesa în acest domeniu, ai nevoie de obicei de studii de specialitate. Acestea presupun finalizarea unei facultăți în domeniul economic (finanțe/bănci, contabilitate, cibernetică sau informatică economică). Facultatea îți va oferi o înțelegere de bază teoretică și tehnică despre macroeconomie, microeconomie, contabilitate și alte aspecte necesare lucrului într-o bancă.

O facultate de științe economice durează de regulă 3 ani, după care, dacă dorești, poți continua prin a alege una din oportunitățile nenumărate de master în marketingul vânzărilor, gestiunea afacerilor și așa mai departe.

Poți avea o carieră și dacă nu ai studii de specialitate, acestea nefiind neapărat obligatorii. Dimpotrivă, sunt căutate persoane cu specializări diferite, aptitudinile specifice putând fi deprinse pe parcurs. De asemenea, cele mai multe bănci oferă programe de training.

Joburi în banking. Unde să aplici.

Ofițer bancar. Dacă ești la început de carieră, pentru a profesa într-o bancă, poți începe cu o meserie precum cea de ofițer bancar sau de consultant telefonic. Un ofițer bancar este persoana cu care interacționezi la ghișeul bancar și care îți oferă sfaturi și soluții pentru a-ți rezolva provocările și solicitările de la bancă. Pentru a practica acest job, ai nevoie fie de studii medii sau superioare în domeniul economic, fie de experiență anterioară într-un post similar.

Consultant financiar. Altă meserie în care poți avansa este cea de consultant financiar. Acesta lucrează cu clienții pentru a evalua situația lor financiară actuală și planurile de viitor, condițiile și previziunile economice și reglementările, pentru a oferi consultanță financiară. Ei dezvoltă și documentează concepte de soluții bazate pe cerințele clienților și îi instruiesc pe aceștia în zona lor de specialitate. Pentru a deveni consultant financiar, pe lângă diploma de licență, ajută să faci un stagiu de practică într-o companie.

Analist bancar / Analist credite. Acesta se ocupă cu analiza de credite și produse care sunt dedicate persoanelor fizice sau juridice și înaintarea unei propuneri de aprobare / respingere persoanelor / comitetelor de decizie, cu verificarea capacităţii de rambursare a clienților pe întreaga perioadă de creditare şi încadrarea volumului total al creditelor şi dobânzilor aferente în posibilităţile de rambursare ale acestora.

Auditor financiar. Acesta certifică corectitudinea înregistrărilor contabile dintr-o firmă și respectarea procedurilor financiare în vigoare (audit financiar); pentru acest rol ai nevoie să faci un stagiu de practică în cadrul Camerei Auditorilor Financiari din România și să treci un examen pentru certificarea CAFR.

Manager financiar. Acesta coordonează și supraveghează activitatea financiară a unei companii. Managerul financiar se ocupă de toate întrebările legate de problemele financiare, de modalitățile de finanțare, investire şi cheltuire a banilor, precum şi de cursurile de profit în general.

Date oferite de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult