Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este „vârsta ta biologică”? Specialiștii au început să analizeze sănătatea celulară a unei persoane, nu câți ani a trăit

Dacă ai fost vreodată la o reuniune de liceu, știi că unii oameni par să îmbătrânească mai repede decât alții.

La douăzeci și cinci de ani de la absolvire, un coleg de clasă poate părea cu un deceniu mai tânăr decât restul, altul cu un deceniu mai în vârstă.

„Oamenii știu asta intuitiv”, a spus dr. Nir Barzilai, directorul Institutului de Cercetare a Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein, „dar nu înțeleg că este o biologie pe care încercăm să o descoperim”.

Oamenii de știință lucrează pentru a cuantifica acest fenomen și a pune un număr „vârstei biologice” a unei persoane, analizând sănătatea celulară a acesteia, în loc de câți ani au trăit.

Unele dintre aceste măsurători sunt acum comercializate ca teste de sânge direct către consumator.

Dar înainte de a plăti sute de dolari pentru a afla câți ani ai cu adevărat, asigură-te că știi pentru ce plătești. Experții avertizează că, deși aceste teste sunt interesante în teorie și ar putea fi instrumente valoroase de cercetare, ele nu sunt pregătite pentru prime-time.

Cum măsori vârsta biologică?

Cercetătorii definesc vârsta biologică drept „acumularea de daune pe care o putem măsura în corpul nostru”, a spus dr. Andrea Britta Maier, co-director al Centrului pentru Longevitate Sănătății de la Universitatea Națională din Singapore. Aceste daune provin din îmbătrânirea naturală, precum și din mediul și comportamentele noastre.

Conceptul este adesea atribuit medicului-om de știință britanic Dr. Alex Comfort (poate mai cunoscut pentru că a scris „The Joy of Sex”), care a publicat o lucrare 1969 despre această idee. Dar timp de zeci de ani, oamenii de știință nu au știut cum ar putea măsura vârsta biologică a cuiva.

Un progres major a avut loc în 2013, când Steve Horvath, profesor de genetică umană și biostatistică la Universitatea din California, Los Angeles, a propus utilizarea unui „ceas” bazat pe domeniul emergent al epigeneticii.

De-a lungul vieții noastre, ADN-ul nostru acumulează modificări moleculare care activează și dezactivează diverse gene. Dr. Horvath a analizat aceste schimbări la mii de oameni și a dezvoltat un algoritm pentru a determina modul în care se corelează cu vârsta.

Aceste schimbări se întâmplă în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, a spus Jesse Poganik, un instructor la Harvard Medical School, care cercetează îmbătrânirea biologică; ele pot fi, de asemenea, accelerate de comportamente care afectează sănătatea, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool.

Ca rezultat, estimările vârstei biologice s-au dovedit a fi asociate cu lucruri precum speranța de viață și sănătatea, a spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult