Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Captură impresionantă în Constanța. Bușteni tăiați de pe 10 ha de pădure, descoperiți în containere ce aveau destinația China

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zeci de buşteni tăiaţi de pe aproape 10 hectare de pădure din Prahova au fost descoperiţi joi de anchetatori în Portul Constanța.

Lemnul, care aprea în acte drept cherestea, trebuia să ajungă în China. Reprezentantul Gărzii Forestiere din Bucureşti susţine că este lemn "ecarisat", adică permis la export.

Șapte containere pline cu buşteni au fost descoperite de autorităţi, în Portul Constanța Sud Agigea. În documentele care însoţeau lemnul cu destinaţia China, încărcătura era trecută drept cherestea. Investigatorii au urmărit însă traseul trunchiurilor de stejar, de circa 40 de cm în diametru, adică arbori de peste 25 de ani de viaţă.

Petrişor Irimia, comisar şef Garda de Coastă Constanța: ”La deschiderea a şapte containere destinate pentru export pentru o firmă din China, exportul este efectuat de către o Societate Comercială de pe raza judeţului prahova. Fiind declarate în acte cherestea şi s-au deschis aceste containere şi sunt alte produse.”

Teodor Niță, procuror: ”Trebuie luate măsuri urgente legistative, ferme, serioase, pe tot ce are legătură cu mediul, începând de la deşeuri şi terminând cu problemele legate de păduri, aici sunt câteva hectare de pădure. În pădurea aceea ar trebui să fie nişte animale, păsări. Dacă legea spune că nu e permis buşteanul şi asta-I cherestea înseamnă că ori nu este respectată legea ori legea este neclară.”

Citește și
lemne
Protest în parcul natural Bucegi. O firmă forestieră taie de câteva luni sute de arbori bătrâni dintr-o pădure

Reprezentantul firmei susţine însă că buştenii descoperiţi sunt exact cum scrie pe hârtie: cherestea.

În România, potrivit hotărârii 497/2020, de la începutul acestui an, exportul de material lemnos neprelucrat este interzis pe o perioadă de zece ani.

Reprezentantul Gărzii Forestiere din Bucureşti, venit la descindere, susţine că buştenii descoperiţi sunt material lemnos prelucrat.

Transportul de lemn sigilat în Prahova a fost oprit la export pe durata investigaţiilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult