Campanie de strângere a electrocasnicelor vechi, în localitățile din Gorj. Bătrânii au fost cei mai bucuroși
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bătrânii de la sate sunt cei mai bucuroși când vine cineva și le ridică frigiderele sau mașinile, direct de la poartă. Altfel, spun aceștia, nu ar avea cum să scape de aparatura veche, nefuncțională și ar trebui să plătească pentru a scăpa de ele. În plus, toți vor participa la o tombolă care va avea la sfârșitul campaniei.
După ce a căutat prin casă, un localnic din comuna Bălești a dat un televizor care nu mai funcționează. În sat, majoritatea localnicilor sunt oameni în vârstă, iar când au fost strigați la poartă să scape de rable, le-au dat cu bucurie.
S-au gândit inclusiv că vechile aparate consumă multă energie, iar asta le aduce facturi mai mari, iar de altele care nu mai funcționau de mult, nu aveau cum să scape decât dacă ar fi dat bani.
Localnică: „Frigidere, aragaze, mașini de spălat, toate ce sunt vechi.”
Reporter: Altfel, dacă nu ar veni la poartă, aici ar zace.
Localnică: „Da cum, așa este!”
Localnic: „E veche, nu mai mergea, am reparat-o de 2 ori, costă mai mult reparatul și, plus de asta, v-am spus, consumul e mai mult decât la o mașină din asta normală, trebuie să fim și noi în pas cu consumul și tehnologia.”
Localnic: „Asta este, totul se înnoiește, toate au fost la timpul lor, acum au venit mai noi.”
Campania începută joi vizează toate localitățile din județ.
Luis Popa, director Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor Gorj: „Anul ăsta vorbim de tot județul Gorj. Suntem practic singurul județ din România care a reușit, an de an, să organizăm această campanie la nivelul județului.”
Pentru că legislația s-a schimbat, oamenii nu mai primesc vouchere în schimbul electrocasnicelor vechi. Autoritățile le oferă, însă tichete pentru o tombolă cu premii în valoare de 12.000 de lei, câștigătorii urmând să fie anunțați pe 2 iulie.