Câinii de căutare în caz de avalanșă, esenţiali pentru salvamontiștii români. Cum sunt antrenați
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt tovarăși de misiune bine antrenați, cu o condiție fizică excepțională, capabili să reziste la temperaturi scăzute și să depisteze, în câteva minute, un om acoperit de zăpadă. Avem 17 asemenea exemplare în întreaga țară.
Șeful Salvamont Argeș este cel care a adus în România primul câine de căutare în avalanșă. A luat decizia după o tragedie petrecută în munții Făgăraș. Salvatorii nu reușiseră să găsească, timp de 6 luni, trupul unui bărbat prins în zăpadă și au cerut ajutor din străinătate. Răspunsul i-a dezamăgit.
Ion Sănduloiu, șef Salvamont Argeș: „Se poate interveni undeva între 48 și 72 de ore, după acest interval, particulele de miros sunt împrăștiate și câinele nu o să mai aibă niciun fel de reper.”
România era ultima țară din Europa fară căini de căutare în avalanșă, așa că Helios a fost primit cu mare bucurie.
Câinele are acum 8 ani, a participat la nenumărate misiuni, a zburat cu elicopterul și a coborât stăncile - în rapel. E gata de acțiune în orice moment.
Ion Sanduloiu: „Un câine de lucru, după ce a învățat să lucreze și să facă ce are de făcut, nu mai este fericit decât în momentele în care caută. Restul sunt așteptări”.
Ne confirmă și Sergiu Frusinoiu, salvamontist pe Valea Prahovei. Carp, un Border Collie de 2 ani, i-a devenit partener de nedespărțit.
Sergiu spune că sunt multe rase de căini potrivite pentru misiunile de căutare în zăpadă. Fie că sunt ciobănești de talie medie, labrador sau golden retriever, animalele trebuie să aibă o fire energică și activă.
Sergiu Frusinoiu, salvamontist: „Câinele de avalanșă este diferit de cel de urmă. El nu caută un miros anume. El pur și simplu caută un om ascuns, care în mintea lui, după ce-l vă găsi, se va juca cu el. Deci pentru el este o joacă, o plăcere, o mare plăcere”.
Căinii de avalanșă sunt extrem de utili și vara, când îi pot găsi mai repede pe turiștii rătăciți. Tas, ajutorul salvamontiștilor din Mureș, a îndeplinit cu succes o asemenea misiune.
Kovacs Robert, șef salvamont Mureș: „Era vorba despre un turist din străinătate din Franța, care din ceva cauza s-a pierdut de grupul său, nu a constinetizat în ce pericol este mai ales că în zona respectivă au fost semnalizate și prezența de urși”.
Unitățile canine sunt brevetate în urma unui examen minuțios și reevaluate periodic. Ca să se mențină în formă, atât omul cât și patrupedul au nevoie de antrenamente zilnice.
Ferenczy Istvan, salvamontist: „Facem gaură în zăpadă de câțiva metri, se bagă cineva, astupăm și câinele trebuie să sape, să găsească omul. Am făcut antrenamente aero, au și ei hamuri speciale, am fost ridicați de la sol cu elicopetrul de la sol.”
Din păcate, căinii de avalanșă găsesc extrem de rar supraviețuitori. Șansele unui om de a trăi după 20 de minute de stat sub zăpadă sunt aproape nule.