Bulgaria revine la TVA de 20% pentru restaurante. Ce se întâmplă cu prețurile din destinația turistică favorită a românilor
TVA-ul redus a fost prelungit de mai multe ori, dar nu se va mai aplica începând cu 1 ianuarie 2025, afectând și cota de TVA zero la pâine și făină, care va reveni, de asemenea, la 20%, scrie Novinite.
În timp ce proiectul de buget al cabinetului interimar propunea menținerea TVA-ului 0% la pâine pentru 2025, întârzierea alegerii unui nou președinte al parlamentului și vacanța ulterioară de Crăciun au făcut ca legea bugetului să nu fie luată în considerare până pe 7 ianuarie.
Richard Alibegov, președintele Asociației Restauratorilor din Bulgaria, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbare, în special pentru tranziția care are loc chiar înainte de Revelion.
El a explicat că acum casele de marcat vor trebui recalibrate la miezul nopții pentru a se adapta noului tarif de 20%. În ciuda acestui fapt, Alibegov a asigurat că modificarea TVA nu va afecta prețurile pentru clienți în timpul sărbătorilor de Anul Nou sau imediat după modificare.
Industria speră la o revenire a TVA la 9%Proprietarii de restaurante speră că TVA va fi redusă înapoi la 9% odată cu noul buget pentru 2025 sau printr-o prelungire a bugetului actual. Alibegov a menționat că toate partidele politice abordate de industrie, inclusiv GERB, DPS-New Beginning, Revival și BSP, au dat asigurări că susțin restabilirea ratei mai mici. Se așteaptă o decizie între 7 și 20 ianuarie.
În timp ce modificarea TVA-ului este o provocare pentru proprietarii de restaurante, aceștia au optat pentru a absorbi pe cont propriu diferența dintre cotele de 9% și 20% până la aprobarea noului buget. Ei au mai remarcat că ajustarea tarifelor în termen scurt ar implica costuri suplimentare, așa că mențin prețurile meniului la fel, în ciuda modificării TVA-ului.
Industria restaurantelor s-a bucurat de un sprijin semnificativ în ultimii ani, în special după pandemia de Covid, mulți considerând-o un sector prioritar, care merită scutiri fiscale speciale. Alibegov a subliniat legătura dintre sectoarele restaurante și turism, despre care crede că au determinat acest sprijin continuu.
Scumpiri semnificative în ultimii ani, în pofida unui TVA redusCu toate acestea, industria este nemulțumită de proiectul de buget al cabinetului interimar, care include măsuri precum majorarea accizelor la alcool și bere, alături de majorarea TVA-ului la serviciile de restaurant.
Ca răspuns, unii antreprenori au lansat o inițiativă de a impune un „cordon sanitar” parlamentarilor care se opun cotei mai mici de TVA, cu peste 4.000 de unități care participă deja la acest demers.
În timp ce industria restaurantelor indică o creștere a veniturilor pentru buget de la reducerea TVA-ului la 9%, criticii notează creșterile semnificative ale prețurilor din sector în ultimii ani.