Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BOR va înființa Biserica Ortodoxă Română din Ucraina. ”Schimbare radicală de poziționare”

Biserica Ortodoxă Română a decis să susţină înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care să fie subordonată Patriarhiei Române. Decizia luată de Sfântul Sinod reprezintă o ”schimbare radicală de poziționare”, consideră analiștii.  

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în ședința sa de joi susținerea înființării Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care va fi subordonată Patriarhiei Române, scrie Radio România Actualități.

Biserica Ortodoxă Română se implică astfel direct și masiv în Ucraina, ceea ce constituie mai degrabă ”o schimbare radicală de poziționare”, arată sursa citată.

Potrivit radioului public, în acest moment, o parte din bisericile româneşti din Ucraina sunt organizate într-o structură subordonată Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce altele sunt mai degrabă apropiate de Biserica Ortodoxă Rusă. Până acum, Biserica Ortodoxă Română a refuzat să se implice în Ucraina, dată fiind sensibilitatea locală.

Subiectul a fost detaliat pentru Radio Româniaa Actualități de jurnalistul și analistul politic ucrainean Ihor Lubianov.

Citește și
spotmedia
Culisele luptei pentru putere și bani din BOR: cum trag extremiștii de Biserică. Interviu cu Oliver Jens Schmitt
”Schimbare radicală de poziționare a Bisericii Ortodoxe Române”

”Biserica Ortodoxă Română a propus ucrainenilor să creeze această structură pentru românii din Ucraina, ceea ce a și fost făcut. Biserica Ortodoxă Ucraineană şi-a dobândit autocefalia de la Constantinopol acum câţiva ani şi a devenit biserică autocefală. Bineînţeles că o parte a Bisericii Ucrainene, care nu a recunoscut-o până acum, ţine de Biserica Rusă.

Mitropolitul bisericii ucrainene a şi creat deja o structură aparte pentru parohii românofone din Ucraina, respectiv au mult mai mare libertate decât cele care se află sub Rusia. Bisericile din Grecia, Constantinopol, Alexandria şi aşa mai departe susţin Biserica Uraineană autocefală. Decizia Sfântului Sinod de joi reprezintă o schimbare radicală de poziţionare a Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat analistul ucrainean.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult