Asociaţiile agricole, soluția pentru fermele de mici dimensiuni. Cum sunt sprijinite de stat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ministerul Agriculturii a pus la bătaie milioane de euro pentru că fermierii din ţara să fie convinşi să se asocieze.
Grea misiune, recunosc specialiştii care şi-au asumat sarcina şi au discutat până acum cu sute de producători agricoli.
De aproape trei ani, susţinătorii proiectului bat la porţile fermierilor din toată ţara, ca să îi convingă să se asocieze. Ţăranii din Lungulețu, Dâmboviţa se plâng că au ajuns să îşi vândă marfa la samsari, însă nici nu vor să se asocieze.
Înfiinţarea unei asociaţii agricole le-ar permite fermierilor să acceseze fonduri pentru a construi depozite şi să obţină reduceri substanţiale la materialele de care au nevoie. Noile cooperative nu sunt fostele CAP-uri, din vremea comunismului, spun specialiştii.
Dragoș Alexandru, manager de proiect: "70 la sută dintre fermierii din Franţa sunt în cooperative agricole, media Uniunii Europene este de 35 la sută dintre fermieri în cooperative agicole, la noi în ţară sunt 0,6 fermieri la sută dintre toţi fermierii în cooperative agricole. De aici apar şi problemele foarte mari privind vânzarea produselor."
Cei care s-au asociat până acum nu regretă.
Lucian Dragomir, legumicultor: "Ne dădeam şapte inşi cap în cap în faţa aceleiaşi uşi. Şapte maşini de livrare, şapte oameni care pierd timp, şapte bonuri fiscale şi aşa mai departe. Numai risipă. Aşa, toate se rezuma la 1. Avem forţa de negociere. Când vii cu o cantitate mică de produse nu te ia nimeni în serios. Când ai un volum mai mare, clar devii interesant."
O treime din fermele agricole din Uniunea Europeană sunt în România, însă mai toate sunt de mici dimensiuni. 92% dintre ele nu depăşesc cinci hectare, ca suprafaţă. Până în prezent au fost consiliaţi peste 4 mii de fermieri din toată ţara şi au fost înfiinţate aproape 200 de astfel de cooperative.