Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arborii din Sibiu vor avea o coroană dreptunghiulară. De ce a fost aleasă această formă. Bărbat: „Par stranii, o să fie SF”

Your browser doesn't support HTML5 video.

40 de platani din orașul Sibiu vor avea coroanele în formă de cutie. Arborii - toți pe aceeași stradă - vor trece printr-un proces de toaletare împrumutat din țările vestice.  

Beneficiile nu sunt doar estetice. Tăierea cât mai scurtă a crengilor va încetini și creșterea rădăcinilor, care pot distruge în timp trotuarele și fundațiile caselor. Decizia luată a stârnit însă discuții și nemulțumiri printre locuitorii străzii.

Pentru toaletarea celor 40 de platani se folosește o tehnică ce pare brutală. După ce coroana e tăiată cu drujba și cu foarfeca, va fi montat un cadru din bambus, care-i va da forma de paralelipiped.

Cum era de așteptat, localnicii au privit mirați operațiunea. Cam greu de intuit forma finală, spun cei care au studiat noua „frizură" a platanilor.

Femeie: „Mi-ar fi plăcut mai mult conic dacă s-ar fi putut."

Citește și
femei ciugud
„Suntem unice, suntem speciale”. Ce au primit în dar de 8 Martie femeile din Ciugud. Este un cadou special

Bărbat: „Par stranii. O să fie SF, o să fim Futuriști, vedem cum arată strada”.

Bărbat: „Dar dacă e așa cum e pe poza dumitate, eu sunt mulțumit."

Unii locatari n-au prea avut la suflet platanii nici până acum. Și-ar fi dorit mai degrabă câțiva tei sau magnolii.

Bătrânică: „Sunt niște copaci care s-au dezvoltat atât de tare și de repede, astea să fie în pădure nu pe străzi!"

Bătrânel: „Oricum trebuie să fie toaletați că astupă lumina la geam și din vârf se duc prea sus."

Transformarea e una de durată. Abia în următorii doi-trei ani coroana va lua forma unei cutii.

Ștefan Nică, arborist: „Reducând coroanele foarte mult și rădăcinile se vor dezvolta mult mai puțin și nu mai creează probleme caselor. Partea bună e că arborii sunt tineri deci vor răspunde bine unei tăieri de genul ăsta, de polardare sau tăiere în scaun”.

Mirela Gligore, purtător de cuvânt primăria Sibiu: „A fost și o decizie de ordin estetic pentru că, cu siguranță, această formă dreptunghiulară a arborilor va da un aspect mai inedit."

Toaletarea celor 40 de platani din Sibiu e realizată de o firma specializată și costă 28.000 de lei. Vor fi întreținuți apoi de serviciul parcuri.

În alte țări, tehnica e folosită de mult, iar în Olanda e deja o tradiție. Există și pepiniere unde arborii cresc direct cu forma dorită.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult