Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arbori smulşi cu rădăcină şi mutaţi, în Sibiu, cu un utilaj folosit pentru prima dată în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Operaţiune spectaculoasă în Sibiu, unde 100 de arbori sunt smulşi cu rădăcină din pământ şi mutaţi pentru a permite lărgirea unui drum.

Copacii sunt astfel salvaţi şi replantaţi în alt cartier al oraşului. Utilajul folosit în acest scop este adus din America şi acţionează pentru prima dată în România. În restul ţării, mii de arbori sunt tăiaţi anual pentru lucrări edilitare.

Utilajul folosit pentru prima dată în România în Sibiu poate extrage arbori înalţi de peste zece metri fără să îi distrugă. Pentru ca pomii să poată fi replantaţi, în cupa maşinii este prins şi pământul care înconjoară rădăcina. Marian Săvoiu, inginer silvic: „Arbori cu vârsta de aproximativ 15 - 20 de ani sunt relocați fără probleme şi nu suferă niciun stres din această cauză”.

În Sibiu, arţarii, teii, molizii şi mestecenii mutaţi astfel vor face loc unei artere moderne. Strada va avea benzi dedicate transportului public, piste pentru biciclete şi trotuare mărginite de zone verzi.

Emanuel Constantin Lazăr, reprezentant al primăriei Sibiu: „E o operaţiune uzuală în SUA. În Canada sunt firme specializate cu astfel de operaţiuni şi de producere a unor astfel de utilaje. În vestul Europei cam toate lucrările care se fac în spaţiile verzi implica automat şi astfel de proceduri”.

Citește și
Azil
15 bătrâni infectați cu coronavirus, ținuți încuiați într-un azil ilegal, în Sibiu

Spre deosebire de acest caz, în majoritatea oraşelor din ţară, arborii sunt sacrificaţi ca să facă loc lucrărilor edilitare: trotuare, parcări, lărgiri de drumuri. Fundaţia ECO-CIVICA urmăreşte fenomenul de mai mulţi ani şi luptă în instanţă cu autorităţile ca să salveze copacii.

Activiştii susţin că numai în Bucureşti se taie în fiecare an 20 de mii de copaci, iar în locul lor se toarnă asfalt sau beton.

Dan Trifu, Fundaţia ECO-CIVICA: „Noi în continuare distrugem spaţii verzi impresionante pentru a promova autovehicolul în centrul oraşului! În loc să facem centuri şi autostrăzi de centură, noi preferăm să trecem toţi prin centrul oraşului şi pentru asta trebuie să tăiem arborii, să distrugem spaţiile verzi şi dezastrul îl vedem cu toţii”.

Şirurile de copaci de pe marginea drumurilor au un rol esenţial în combaterea poluării oraşelor. Specialiştii spun că aceşti arbori pot filtra între 40 şi 60 la sută din noxele emise de maşini. În plus, absorb zgomotul produs de traficul auto.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult