Apicultorii, revoltați din cauza folosirii unor pesticide care afectează albinele. Cum se apără fermierii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Substanța se folosește în agricultură împotriva dăunătorilor, dar distruge activitatea cerebrală a albinelor și duce la moartea lor, se plâng apicultorii.
Un apicultor a pierdut în urmă cu câțiva ani mai mult de 80 de familii de albine, după ce le-a dus în apropierea unui câmp de floarea soarelui.
Cosmin Vatriș - apicultor: ”Am fost rău de tot afectat. Stăteau albinele pe floare și se învârteau, zburau, se întorceau tot pe floarea aia, ceea ce e anormal. Ele știu să vină chiar și de la patru, cinci kilometri, se întorc la stup."
Uniunea Europeană a interzis încă din 2018 folosirea a trei pesticide denumite și neonicotinoide. Cu ele se pot trata semințele de porumb, floarea soarelui, dar și sfecla de zahăr, pentru asigura protecție pe termen lung în caz de dăunători. Substanța ar ajunge însă în polen, iar albinele au probleme. La noi, apicultorii spun că fermierii folosesc chiar o cantitate mai mare decât doza permisă.
Cornel Cristian Ciobănaș - președinte Asociația Apis Banatica: ”Cum suntem noi, românii, să punem să fie, că ce e prea mult nu strică, atunci apicultorii care se duc la acea cultură e vai mama lor. Știu că a fost un an în care nu s-a luat miere la export de floarea soarelui, tocmai pe considerentul acesta, de existența a neonicotinoidelor în miere."
De cealaltă parte, fermierii spun că dacă nu ar folosi pesticidele respective, nu ar mai produce cantități mari de cereale.
Florin Ciurdariu - fermier: "Vorbim de pierderi masive ale agricultorilor, datorită viermelui-sârmă din sol. Substanța folosită se aplică semințelor care se însămânțează în sol, în pământ. Albina nu are acces la semințele care sunt în pământ."
Uniunea Europeană a lăsat fiecărei țări posibilitatea de a da derogări pentru folosirea acestor substanțe. 2021 a fost primul an în care în România nu s-au mai folosit pesticidele, în schimb anul acesta Ministerul Agriculturii le-a aprobat din nou.
Adrian Chesnoiu - ministrul Agriculturii: ”Fiind un an atipic pentru tot ceea ce înseamnă producție agricolă în România, factorii de risc care pot duce la diminuarea producției sunt dăunătorii și această derogare vizează acest factor de risc. Problemele apicultorilor sunt cauzate dacă nu dăm această derogare, pentru că fermierii nu fac tratarea semințelor sub strictă supraveghere."
Doar Bulgaria si Ungaria mai permit anul acesta folosirea acestor pesticide.
Otilia Cotuna - șef lucrări Facultatea de Agricultură Timișoara: ”Vizavi de albine s-a constatat, la nivel mondial, un grad mare de mortalitate. În SUA, undeva la 30% din familiile de albine mor anual, iar în UE procentul e tot pe acolo. Variante există, dar asta poate că e varianta cea mai facilă."
Potrivit apicultorilor, în 2021, când nu au fost folosite aceste neonicotinoide, au înregistrat o producție de miere mai mare cu 20-30 de procente.