Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă

Banca Națională a României lansează în această toamnă bancnota de 200 de lei, prima pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu.

 

Parlamentarul european Corina Crețu a anunțat pe pagina sa de Facebook lansarea în această toamnă a unei noi banknote în România, prima pe care se va afla chipul unei femei.

 

Este vorba despre o bancnotă de 200 de lei cu porteretul Ecaterinei Teodoroiu, figură reprezentativă a istoriei românești, eroină a Primului Război Mondial.

”Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă - să sperăm, după multe amânări - Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote" - grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei (200 de lei, după cum precizează Corina Crețu în răspunsul la un comentariu- n.red) celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Citește și
Inflație
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august. „Cîţu: Am încredere că BNR va găsi soluţia”

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu.

Ecaterina Teodoroiu (1894- 1917) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult