Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Angajații din domeniul ospitalității se tem că înteligența artificială le va lua jobul. Roboții care gătesc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un robot barista sau bucătari chefi virtuali inventați cu ajutorul inteligenței artificiale stârnesc reacții controversate la CES 2024. 

Amatorii de tehnologie, dar și patronii de restaurante, găsesc în noile invenții o oportunitate de a reduce cheltuielile cu personalul și de a-și dezvolta afacerile. Însă, cei care lucrează în domeniu se tem că ar putea rămâne fără locuri de muncă pentru a fi înlocuiți de roboți.

Roboți de toate felurile stârnesc impresii diverse la târgul ce reunește cele mai impresionante inovații în tehnologie din lume.

La CES 2024, au fost prezentați roboți care îți pregătesc cafeaua sau alții care gătesc. Iar pentru prima dată, s-au adus în discuție posibile restaurante sau cafenele autonome. Adică fără angajați.

Roman Alejo, barista: "Știți, companiile caută mereu metode să economisească bani și să reducă forța de muncă. Suntem îngrijorați dacă în viitor companiile vor implementa aceste noi tehnologii. Astfel ar putea să ne înlocuiască. De aceea este important să avem sindicate, să avem munca protejată."

Citește și
CES 2024
CES 2024. Robotul Mirokai va putea fi văzut curând în spitalele din Franța, unde va interacționa cu pacienții

Membrii sindicatului lucrătorilor din cazinouri din Las Vegas își pun serios problema că locurile de muncă din domeniul ospitalității sunt puse în pericol în era inteligenței artificiale.

În timp ce unii administratori din domeniu rămân la convingerea că oamenii nu ar trebui să fie înlocuiți de mașini, alții sunt dispuși să riște.

Meng Wang, Artly Coffee: "Pentru a le oferi clienților cea mai bună experiență, trebuie să avem o persoană în magazinele noastre."

Yuji Shiraki, CEO Techmagic: "Problema cu care ne confruntăm acum este lipsa forței de muncă. Aceasta se întâmplă chiar acum. Și nu doar asta, dar și salariile care cresc dramatic. Încercăm să rezolvăm aceste două mari probleme cu ajutorul roboților care gătesc."

Între timp, amatorii de tehnologie s-au bucurat de tot soiul de inovații în ultima zi a CES 2024.

De pildă, a fost prezentat unul dintre cele mai mici dispozitive care poate să măsoare tensiunea arterială. Costă 350 de dolari și poate fi purtat tot timpul, pentru că este ușor. Brățara se umflă ca la un tensiometru normal.

Cu ajutorul aparatului, puteți verifica datele pentru măsurători zilnice, lunare sau anuale și puteți urmări evoluția stării de sănătate.

Cel mai mare târg de tehnologie din lume s-a încheiat vineri. A avut peste 135.000 de vizitatori și peste 4.300 de companii din întreaga lume.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult