Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ambasada României, pe o listă a rușinii, cu datorii de 2,2 milioane de euro către orașul Londra. ”O minoritate încăpățânată”

Ambasada României apare pe o listă a reprezentanțelor diplomatice din Londra datoare la bugetul regiei locale de transport cu plata taxei de trafic. Potrivit acesteia, Ambasada României are de plătit circa 2,2 milioane de euro.  

Transport for London (TfL) a publicat lista datoriilor pe care ambasadele din capitala Marii Britanii le-au adunat la bugetul orașului prin neplata taxei de trafic, iar pe primul loc se află detașat Ambasada SUA, se arată într-un material publicat de Politico. Pe listă apare și Ambasada României, care are de achitat circa 2,2 milioane de euro.

Lista completă a ambasadelor datornice și sumele pot fi consultate în documentul atașat la sfârșitul acestui articol.

Sumele reprezintă datorii adunate în cei 20 de ani de existență a acestei taxe de trafic, arată sursa citată.

Citește și
cavaleria regală londra
Alarmă în centrul Londrei. Mai mulţi cai din cavaleria regală au scăpat pe stradă. O persoană a fost rănită

Americanii trebuie să plătească orașului circa 17,1 milioane de euro, potrivit societății locale de transport, în timp Ambasada Japoniei, aflată pe locul secund în topul datornicilor, are de achitat 11,7 milioane de euro, iar un birou diplomatic al Indiei, care încheie top 3 datornici, trebuie să plătească 10 milioane de euro.

Chiar dacă datoria României nu se ridică la nivelul celor înregistrate de americani sau japonezi, ambasada țării noastre este și ea în fruntea listei celor care au fentat taxa pe trafic de-a lungul timpului.

Conform documentului emis de TfL, Ambasada României are de plătit municipalității londoneze 1.868.260 de lire sterline, echivalentul a circa 2,2 milioane de euro.

Țările datoare ar urma să fie date în judecată la Curtea Internațională de Justiție

Taxa de congestionare a Londrei a fost introdusă pentru a ușura traficul într-unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume. Este o taxă zilnică care se aplică majorității vehiculelor între orele 7 a.m. și 6 p.m. în zilele lucrătoare și la 12 p.m. la 6 p.m. la sfârșit de săptămână.

TfL a transmis că, în timp ce majoritatea ambasadelor din Londra își plătesc datoriile, ”o minoritate încăpățânată refuză să facă acest lucru, în ciuda demersurilor realizate de noi prin canale diplomatice”.

„Vom continua să urmărim toate taxele de congestie neplătite și notificările de penalizare aferente și solicităm ca problema să fie abordată la Curtea Internațională de Justiție”, a precizat TfL.

Suma totală pe care ambasadele străine trebuiau să o achite orașului Londra se ridica în decembrie 2023 la peste 168 de milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA a declarat cu privire la acest subiect că, ”în conformitate cu dreptul internațional, așa cum se reflectă în Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, poziția noastră este că taxa de trafic este o taxă de la care misiunile diplomatice sunt scutite”.

Poziția americanilor este însă contestată de TfL, potrivit căreia „taxa de congestionare este o taxă pentru un serviciu și nu un impozit. Aceasta înseamnă că diplomații nu sunt scutiți de a o plăti”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult