Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alertă sanitară în Germania din cauza unui lot de semințe de rapiță din România cu niveluri periculoase de pesticide

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un lot de semințe de rapiță din România, cu o încărcătură de pesticide de nouă ori mai mare decât maximul permis, a pus în alertă autoritățile germane.  

Vorbim de fosfan, un produs toxic folosit în depozite împotriva dăunătorilor. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară spune că semințele erau pentru furaje, însă și așa există riscul ca pesticidele să rămână în carnea și laptele animalelor de fermă.

Urmează identificarea sursei de rapiță cu reziduuri peste limita admisă. Furnizorul este pasibil de sancțiuni.

Alerta sanitară cerută de statul german în privința semințelor contaminate umbrește reputația furnizorilor români. În ultima jumătate de an, țara noastră a vândut pe piețele din afara Uniunii Europene peste 130.000 de tone de rapiță. E cea mai mare cantitate din toate țările comunitare.

Din păcate, cantitatea vizată de ancheta autorităților de siguranță sanitar-veterinară, atât germane, cât și interne, este una considerabilă. În total 3.700 de tone, din care 1.900 au ajuns în Germania. Restul se află încă în depozitele din țară.

Citește și
protest fermieri franta
Parisul nu scapă de furia fermierilor. „Asediul Capitalei”, gata să înceapă: „Toate drumurile vor fi ocupate”

Analizele nemților au arătat că reziduurile de fosfan, care pot fi de cel mult 0,05 mg/kg, erau de 0,45, adică de nouă ori mai mult decât limita legală.

Fosfanul e un lichid incolor și inflamabil, care eliberat devine un gaz toxic. Probele tehnice au un miros extrem de neplăcut, ca usturoiul sau peștele putrezit, tocmai ca să fie identificat de agricultori. Însă abaterile, accidentale ori intenționate, pot fi identificate doar prin analize de laborator.

Dr. Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA: „Asupra animalelor direct efectele sunt minime, dar sunt riscuri ca această depășire să fie prezentă în produsele din ceea ce înseamnă exploatarea animalelor de fermă”.

Altfel spus, pesticidele au o perioadă de remanență în organismul animalelor care mănâncă rapița, dar în cantitate mare nu au timp să fie metabolizate, înainte ca fermierii să le vândă laptele sau carnea.

Comisia Europeană și-a propus să interzică folosirea fosfanului începând cu 2023. A prelungit însă de trei ori perioada, sub presiunea producătorilor de semințe din estul Europei, care vor să-și protejeze culturile de dăunători. Mulți, dispăruți în Europa de Vest.

Victor Chivu, fermier: „Aceste pesticide se folosesc la diferite boli, dăunători, care la noi nu sunt eradicate total. Pentru culturile de primăvară, la noi dacă nu dăm cu diferite erbicide care sunt stringente la noi, riscăm ca toată producția să se ducă naibii”.

Firma care a trimis în Germania lotul de semințe respins după analize este pasibilă de sancțiuni. În 2023, fermierii români au exportat rapiță în valoare de aproape un miliard de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult