Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Airly prezintă raportul de calitate a aerului în școlile din România

Airly a măsurat nivelul de poluare din cele 50 de școli selectate în campania #ȘcolileRespiră, care au beneficiat de dispozitivele de monitorizarea calității aerului și prezintă o serie de constatări inițiale pe baza datelor colectate.

Analiza a fost efectuată pentru 19 dintre senzorii instalați în urma campaniei din România, dintre care 12 dispozitive au fost amplasate în București. Datele au fost colectate pe o perioadă de trei luni, în intervalul 01.01.2022 – 01.04.2022.

După ce a fost făcută media datelor pentru fiecare școală, s-a constatat că toate școlile investigate au PM10 sub norma zilnică (egală cu 45 ????g/m3 stabilită de OMS). Cel mai poluat aer a fost înregistrat de Colegiul Național Nichita Stănescu Ploiești (peste 33 ????g/m3), în timp ce Liceul Simion Stolnicu Comarnic a înregistrat cea mai mică valoare medie a poluanților (sub 20). ????g/m3).

În primul trimestru al anului 2022, norma anuală sigură pentru PM10 a fost depășită în 18 din 19 școli analizate. Doar în cazul Grădiniței nr.138 nu a fost înregistrată nicio zi cu norma zilnică depășită, însă datele sunt disponibile doar pentru 9 zile. Chiar dacă în cazul Grădiniței nr.138 norma PM10 nu a fost niciodată depășită în perioada analizată, elevii acestei unități nu respiră cel mai curat aer, fiind reperată la mijlocul clasamentului.

După cum se arată în tabelul de mai jos, senzorul de la Colegiul Național Nichita Stănescu Ploiești prezintă valori semnificativ mai mari ale PM10 (diferența medie este de 14 ????g/m3) în comparație cu cele înregistrate la Liceul Simion Stolnicu Comarnic.

Dacă luăm în considerare raportul dintre numărul de zile cu date măsurate și procentul de zile în care norma a fost depășită, putem observa clar că primele cele mai curate trei școli sunt următoarele:

• Școala Gimnazială nr. 18, Galați: 90 de zile - 1%,

• Grădinița Paradisul Verde: 90 de zile - 2%,

• Grădinița cu Program Normal și Program Prelungit „Frunza de stejar": 90 de zile - 3%.

Tabelul de mai jos prezintă clasamentul școlilor din România pe baza calității aerului sortată descendent în raport cu valoarea medie a PM10.

Despre Campania #ȘcolileRespiră:

#ȘcolileRespiră este o inițiativă Airly ce are drept obiectiv monitorizarea, informarea și educarea cu privire la calitatea aerului în școlile din România.

Școlile înscrise în proiect au la dispoziție un senzor de măsurarea nivelului de poluare a aerului, gratuit, care le permite măsurarea calității aerului din vecinătatea lor. Astfel, instituțiile de învățământ pot lua măsuri pentru reducerea poluanților nocivi, într-un mod informat, grație rapoartelor din datele Airly.

Proiectul prin care se instalează dispozitive de monitorizare a calității aerului se desfășoară în parteneriat cu Philips și Bolt România, care sprijină programul prin furnizarea de vouchere de călătorii cu emisii zero și donarea de purificatoare de aer școlilor din zonele cele mai poluate.

Despre Airly:

Prin intermediul senzorilor săi, Airly oferă date precise, ultra-locale, predictive pentru guverne, mass-media și companii, cu scopul de a aborda problema poluării aerului într-o manieră informată. Platforma Airly acționează ca un sistem de avertizare pentru poluare în timp real, cu mare acuratețe și la un cost mai mic pentru orașe și întreprinderi.

Consiliile locale și municipalitățile pot începe prin monitorizarea continuă a calității aerului în timp real, localizarea surselor de poluare și elaborarea unei politici care vizează poluarea locală.

Totodată, oamenii trebuie să facă alegeri conștiente pentru a beneficia de o calitate bună a aerului și de un mediu sănătos. Alegerea carsharing-ului, mersul cu bicicleta sau trotinetele electrice în defavoarea mașinilor personale poate avea un impact semnificativ.

Airly oferă informații utile despre calitatea aerului prin intermediul algoritmilor săi bazați pe inteligență artificială care prezic poluarea aerului pentru următoarele 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%. Airly oferă clienților din întreaga lume o platformă interactivă, ce oferă un status a mediului în care trăiesc cu ajutorul rețelelor de senzori ce urmăresc toți markerii cheie de poluare - particulele (PM1, PM2.5, PM10) și gazele (NO2, O3, SO2 și CO).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult