Agricultorii au nevoie de depozite pentru recolta de cartofi din acest an. În cât timp se poate strica producția de cartofi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa că fermierii se înghesuie să îi vândă repede, iar la iarnă, noi toți, vom cumpăra cartofi din alte țări.
La Lungulețu, în Dâmbovița, unde se pun soiuri timpurii, s-a terminat deja recoltatul.
Pleșenaru Cosmin, cultivator: „E recoltată, sortată, ambalată și vândută. De regulă, chiar în aceeași zi, se face tot. Ar fi mult mai avantajos pentru zona noastră să fie făcute și niște depozite”.
Anul acesta, fermierii din Lungulețu au produs 120.000 de tone de cartofi. Încă de la recoltare, oamenii se chinuie să vândă tot ce au produs. Toată marfa ar fi putut fi depozitată și nu să stea în soare, în așteptarea clienților. Însă, în zonă, nu există niciun depozit unde să fie păstrată la temperatură corectă, și vândută și la iarnă.
După ce sunt scoși din pământ, cartofii rezistă două, trei luni în care se găsesc din belșug în piețe și magazine. Depozitați corespunzător, ar ține și un an de zile. Însă cum nu avem centre speciale, sezonul cartofilor românești rămâne unul scurt, așa că la iarnă vom mânca tot cartofi aduși din alte țări.
Ionuț Lăscaie, președintele cooperativei agricole din Lungulețu: „Ar folosi foarte mult în ceea ce privește evoluția prețurilor, iar pe mesele românilor ar ajunge niște produse la prețuri cât de cât accesibile, dacă noi am avea logistica necesară. Ne lipsesc lucrurile aceastea de 30 de ani de zile”.
Și agricultorii din Patria Cartofului, adică din județele Covasna, Harghita și Brașov, au mare nevoie de depozite. Agricultorii spun că fără sprijinul statului n-au de unde să scoată milioane de euro ca să le construiască. S-au bucurat când autoritățile le-au promis, anul trecut, câte două milioane de euro pentru investiții, însă până la fapte, drumul este lung.
Cei din conducerea Stațiunii de Cercetare a Cartofului din Târgu Secuiesc, de exemplu, așteaptă de luni bune ca Ministerul Agriculturii să dea drumul banilor. Au gata proiectul pentru un depozit cu o capacitate de două mii de tone.
Anca Baciu, cercetător la Stațiunea de Cercetare pentru Cartof, Târgu Secuiesc: „Am vrut să îl facem anul ăsta și nu cred că reușim, numai la anul va fi făcut. Pentru că nu sunt bani. Am făcut studiu de fezabilitate, avem aprobat CT-ul, dar banii încă nu i-am primit”.
În paralel, autoritățile vorbesc despre centrele regionale care vor fi construite prin Casa Unirea. Depozitele ar fi de ajutor și dacă ne uităm la comportamentul clienților. Dacă în trecut cumpărau cartofi cu sacii ca să aibă și peste iarnă, acum iau cât să le ajungă câteva mese.
Cumpărător: „Două, trei kilograme. Să nu se deterioreze, să nu se strice”.
Cumpărător: „De ce să-i țin? Că încep să se usuce”.
Potrivit INS, în cinci ani, producția anuală de cartofi a coborât de la 3 la 1,3 milioane de tone.