Afacere cu plante medicinale în România. Tot ce trebuie să știi pentru a începe o astfel de afacere
Galerie foto
Și medicii sunt de acord că în unele cazuri, medicina alternativă și naturistă își are și ea rolul său.
Ce plante medicinale poți crește în RomâniaIată câteva plante medicinale pe care le poți crește în România și pot deveni afaceri profitabile:
Cătina
Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro. Cu o producție medie de 15 tone în al treilea an, poți obține venituri substanțiale, având în vedere prețul de 10-15 lei pe kilogram.
Castravetele amar (Momordica)
Cu un preț de 3-5 lei pe bucată în piață și până la 100 de lei pe kilogram, castravetele amar este o opțiune profitabilă, mai ales că este considerat un panaceu datorită efectelor sale antitumorale și a susținerii funcționării unor organe importante.
Socul
Florile de soc sunt căutate atât în industria farmaceutică, cât și în cea alimentară. Prețul de piață pentru fructe este de circa 6 lei în stare proaspătă și dublu pentru dulceață sau gemuri.
Menta
Cu utilizări în industria farmaceutică, cosmetică și alimentație, menta poate aduce venituri semnificative. De la un preț de 5 lei pe kilogram în vânzare angro, frunzele ambalate corespunzător se pot vinde cu până la 200 de lei pe kilogram.
Gălbenelele
Cu un preț de 16 lei pe kilogram pentru flori uscate, această cultură poate fi profitabilă, mai ales pentru producția de cantități mai mici, care pot ajunge la 30-35 de lei pe kilogram.
Mușețelul
Chiar dacă este considerată o plantă neglijabilă, mușețelul poate aduce venituri semnificative în industria farmaceutică și cosmetică. Investiția inițială pentru un hectar este de aproximativ 1.000 de euro.
Echinaceea
Această plantă, cu potențial imunizant, poate aduce venituri bune, mai ales în sezonul rece. Cheltuielile cu înființarea culturii sunt relativ mici, iar producția poate fi valorificată sub formă de suplimente alimentare sau alte produse.
Armurariul
Este cea mai folosită plantă pentru tratarea bolilor ficatului și poate aduce un profit de cel puțin 2.500 de euro la hectar, cu cheltuieli inițiale de aproximativ 200 de euro.
Lavanda
Această plantă aromatică și medicinală poate aduce venituri semnificative, mai ales dacă este valorificată corect, de la florile proaspete la uleiul esențial și apa de lavandă.
Ricinul
Cu o producție medie de 1.600 de kilograme pe hectar și un preț de piață de minim 100 de lei pe kilogram, cultivarea ricinului poate aduce venituri substanțiale.
Fiecare dintre aceste plante medicinale are potențialul de a deveni o afacere profitabilă în România, mai ales dacă ai parte de ajutor pe părțile de contabilitate, cunoștințe despre medicina naturistă, răbdare și pasiune.
Vrei să începi o afacere cultivând plante medicinale și aromatice? Iată ce trebuie să faci ca să pui pe picioare un astfel de business:
Mai întâi, fă research. Fie că o faci pe internet, de la alți oameni care și-au făcut o astfel de afaceri sau cărți ori studii de piață ca să vezi care sunt plantele căutate și care ar prospera în zona ta.
Apoi, trasează-ți un plan de acțiune, cu obiective clare, resurse necesare, buget și cum să te promovezi.
Găsește un teren bun. Alege un loc cu soare din belșug și apă la discreție. Apoi, pregătește-ți terenul, asigurându-te că e fertil și pregătit pentru rădăcini noi.
Alege ce să plantezi. Nu toate plantele sunt create egal când vine vorba de profit. Optează pentru cele care sunt la mare căutare și care pot aduce profit.
Ia semințe sau răsaduri. Nu poți să plantezi nimic fără semințe sau răsaduri. Găsește surse de încredere și ia-ți materia primă.
Învață să îngrijești plantele. Nu trebuie doar să arunci semințele și să aștepți. Ai nevoie să știi exact ce trebuie să faci pentru ca plantele tale să crească mari și sănătoase.
Acest lucru o poți face de pe internet, din cărți de specialitate sau de oriunde altundeva. Informații există peste tot, așa că trebuie doar să le cauți, să le organizezi și să le pui în aplicare.
Recoltează și procesează. La momentul potrivit, culege roadele și pregătește-le pentru piață. Poți să le usuci, să le transformi în uleiuri esențiale sau să le faci ceaiuri.
Și aici vei avea nevoie de o pregătire în prealabil. Asigură-te că ai tot ce ai nevoie: recipiente, un loc în care poți face acest lucru și alte ustensile.
Ambalează și etichetează. Ai grijă să ambalezi și să etichetezi produsele în mod corespunzător, să atragi clienții și să respecți legile. Pentru asta, ar trebui să lucrezi cu cineva pentru a îți face un logo atrăgător.
Promovează-ți produsel. Nu-ți face griji, nu trebuie să fii un guru al marketingului. Doar gândește-te unde și cui vrei să vinzi și folosește-te de internet și de rețelele sociale sau de prietenii tăi cu influență pe internet.
Fii amabil cu clienții. Dezvoltă o relație bună cu clienții tăi. Răspunde-le prompt și oferă-le servicii de calitate.
Monitorizează-ți afacerea și caută mereu să o îmbunătățești. Mergi la târguri tematice, caută noi modalități de a te promova, fă câteva cursuri gratuite de marketing, trimite produse microinfluencerilor și roagă-i să îți testeze produsele și să le facă un review.
Asigură-te că te îngrijești de plante și că faci produse de calitate. Nicio reclamă nu este mai bună decât a unui client mulțumit.
Dacă reușești să faci aceste lucruri, afacerea ta va prospera și vei obține profituri și o mare satisfacție din ceea ce faci ca antreprenor. În plus, ține minte că nu trebuie să te pricepi la toate.
E în regulă să delegi acolo unde nu te pricepi - fie că vorbim despre marketing, despre detaliile legate de SRL sau PFA, documentație, taxe sau chiar creșterea plantelor.
Pe măsură ce înaintezi cu afacerea, vei învăța o mulțime de lucruri și clienții vor căpăta încredere în tine și în produsele tale, dacă acestea sunt de bună calitate, iar raportul calitate-preț este unul bun.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sfaturi , afaceri , plante medicinale
Dată publicare: 04-05-2024 15:15