Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A murit balerinul și coregraful Thury Ștefan, “cel mai mare golan din Timișoara”

Balerinul şi coregraful Thury Ştefan a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat, miercuri, într-o postare pe Facebook, Teatrul de Revistă "Constantin Tănase".

"Remarcabilul balerin şi coregraf Thury Ştefan, artist care a strălucit mai bine de cincisprezece ani pe scena Teatrului 'Constantin Tănase', a plecat dintre noi, la vârsta de 82 de ani. Romantic incurabil şi fire boemă, Thury Ştefan a ştiut să-şi trăiască viaţa din plin şi să se dăruiască în totalitate pasiunilor sale: baletul şi, în ultimii ani, metaloplastia.

Rămas bun, dragul nostru Thury Ştefan! Dumnezeu să te odihnească în pace", a transmis Teatrul de Revistă "Constantin Tănase".

Thury Ştefan s-a stins din viață marți, 4 aprilie, la Câmpulung Muscel.

Artistul, originar din Banat, spunea că este “cel mai mare golan din Timișoara”.

Citește și
vas de croazieră
O femeie a murit după ce a căzut de la balconul unui vas de croazieră și a aterizat pe un alt pasager

În 1964, el a absolvit ca şef de promoţie, cu 10 pe linie, Şcoala de balet din Cluj. Apoi, a pleacat la Leningrad, la Academia de Balet, unde profesoară i-a fost marea artistă Maia Pliseţkaia. Începe să danseze pe mari scene ale lumii, printre care "Olympia" din Paris.

În capitala Franţei, Thury Ștefan i-a cunoscut pe Charles Aznavour şi pe Gilbert Becaud, care veniseră la "Olympia" să vadă spectacolul Teatrului "Tănase". În acel spectacol, a dansat pe nişte tobe supradimensionate, numărul său fiind gândit şi montat de maestrul Oleg Danovski.

Artistul dansează, apoi, la Milano, într-un mare casino, "Pussicat", dar şi în Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Ungaria, Rusia.

Unul dintre numerele sale favorite, dar şi foarte apreciate de public a fost "Visul lui Charlie Chaplin".

Între 1964 şi 1980, Ștefan a fost prim solist balerin al Teatrului "Constantin Tănase", pe scena căruia a putut fi aplaudat în spectacole precum "Revista dragostei" (de Nicuşor Constantinescu şi George Voinescu), "Vino să ne vezi diseară!" (de Petre Bărbulescu), "Uite că nu tac!" (de Petre Bărbulescu) şi "Lasă supărarea-n hol" (de Nicuşor Constantinescu şi Saşa Georgescu). De asemenea, tot aici, semnează coregrafia pentru spectacolele "Omul care aduce râsul" şi "Salutări de la Vasile".

Thury Ștefan a jucat în filme importante din cinematografia românească: "Veronica" - unde l-a dublat pe George Mihăiţă, pe partea de dans, în rolul şoricelului Aurică, "Actorul şi sălbaticii", "Fram, ursul polar" sau "Nea Mărin Miliardar", unde a jucat în rolul unui gangster. De asemenea, după mişcările sale s-a creionat personajul broscoiului Oache din filmul "Maria Mirabela", regizat de Ion Popescu Gopo.

În 1980, el a devenit artist liber profesionist, având contracte în Italia, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Olanda, Israel, Luxemburg. De asemenea, va fi actor-mim la Circul de Stat, iar la televiziune va interpreta diferite personaje în cadrul emisiunilor de divertisment.

În 1970, el și-a descoperit talentul de a modela metalul, iar prima expoziţie de metaloplastie o va avea la Mamaia, în 1971, unde este remarcat şi încurajat de pictorul Constantin Piliuţă.

În anul 2000, Thury Ştefan s-a pensionat și s-a mutat cu soţia, Mioara, în Câmpulung Muscel. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult