A murit activistul politic Daniel Ellsberg, cunoscut pentru "Pentagon Papers"
Acest avertizor de integritate care a contribuit la schimbarea viziunii opiniei publice americane asupra conflictului din Vietnam "a murit de cancer pancreatic, care i-a fost diagnosticat pe 17 februarie. Nu a suferit şi a fost înconjurat de familia lui iubită", au anunţat soţia şi copiii lui într-un comunicat.
Daniel Ellsberg, a cărui poveste a inspirat un film de televiziune american în 2003 şi un lungmetraj lui Steven Spielberg în 2017, anunţase el însuşi în martie că are cancer incurabil şi că mai are doar "trei până la şase luni de trăit", informează AFP, citată de Agerpres.
"Ciocolata caldă, cornuri, prăjituri, covrigi cu mac şi cu somon afumat i-au adus o plăcere în plus în ultimele luni", a precizat familia lui.
"De asemenea, a profitat de ocazie pentru a revedea filmele sale preferate, în special filmul său preferat, +Butch Cassidy and the Kid+ de mai multe ori", potrivit sursei.
Fost analist al Departamentului de Stat şi agenţiei Rand Corporation, legată de Pentagon, Daniel Ellsberg a devenit celebru la începutul anilor 1970 după ce a divulgat 7.000 de documente clasificate, "Pentagon Papers", care au dezvăluit că mai multe guverne americane au minţit publicul cu privire la războiul din Vietnam.
Aceste documente au relevat că, contrar afirmaţiilor unor diverşi responsabili americani, războiul din Vietnam nu putea fi câştigat de Statele Unite şi că Washingtonul a jucat, totuşi, cartea escaladării militare.
Revelaţii care au schimbat părerea americanilor asupra acestui conflict de decolonizare şi Războiului Rece, din 1955 până în 1975, un adevărată traumă pentru ambele ţări cu 58.000 de militari americani ucişi şi aproximativ 3,8 milioane morţi de civili şi militari de partea vietnameză.
În 1969, tot mai revoltat de situaţia din Vietnam, unde a mers la locul conflictului, Ellsberg şi-a procurat un raport de 7.000 de pagini. Lucrând pentru Rand Corporation, el a fotocopiat raportul pagină cu pagină cu ajutorul câtorva prieteni.
Faptele, care au condus la dezvăluirea minciunilor în paginile New York Times şi apoi Washington Post, sunt povestite într-un film de Steven Spielberg, "The Post: Secretele Pentagonului", cu Meryl Streep şi Tom Hanks, nominalizat la Oscar în 2018.
Un alt film american de televiziune, "The Pentagon Papers", urmăreşte parcursul lui Ellsberg, interpretat de actorul James Spader, de la Rand Corproration la procesul său eşuat pentru presupus spionaj.
New York Times începuse să publice aceste documente înainte ca administraţia preşedintelui republican Richard Nixon (1969-1974) să obţină o hotărâre a instanţei federale de a împiedica divulgarea lor, invocând preocupări de securitate naţională.
Washington Post a preluat ştafeta, în ciuda riscurilor de represalii politice, economice şi juridice.
Daniel Ellsberg a obţinut Premiul Olof Palme pentru Drepturile Omului 2018.