Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A înflorit laleaua de Cazane, o specie unică în lume. Distrugerea ei se sancționează cu amendă

Your browser doesn't support HTML5 video.

O mică porțiune din Clisura Dunării este complet schimbată în aceste zile, după ce aici a înflorit o specie de lalea care este unică în lume.

Este vorba despre laleaua galbenă, care trăiește doar în zona peșterii Veterani, din apropiere de sculptura cu chipul lui Decebal. Cei care vor merge acolo de Paște vor avea parte de un peisaj unic.

Laleaua galbenă poate fi văzută doar pe o porțiune de câteva sute de metri și doar pe malul românesc al Dunării. La vecinii sârbi, ea nu există, iar cei care administrează zona au și o explicație.

Adrian Dumbravă, ranger Parcul Național Porțile de Fier: „Motivul pentru care crește doar pe această porțiune de acolo de la acea margine până în zona Peșterii Veterani e datorită poziției față de soare”.

Felix Baratky, ranger Parcul Național Porțile de Fier: „Nicăieri în lume laleaua nu crește pe stânci, doar la noi în România, în zona Cazanelor Mari și asta pe o porțiune foarte restrânsă, unde în fiecare an putem vedea aproximativ 6.000 de exemplare”.

Citește și
festival lalele
Sezonul lalelelor a început în Olanda. Cum au marcat oamenii Ziua Națională a Lalelelor
Laleaua galbenă, specie protejată de lege

Pentru proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării existența lalelei galbene este un motiv în plus de a avea turiști care să le treacă pragul în următoarele zile.

Florentina Muchitsch, administrator pensiune: "Noi promovăm laleaua galbenă de cazane pentru că e unică în Europa, turiștii care au mai fost la noi o știu și își doresc să o vadă”.

Turiștii care vor să vadă peretele stâncos plin cu lalele galbene trebuie să ajungă acolo doar cu barca, neexistând vreo altă cale de acces. Pe drum, ei află și legenda despre o tânără din zonă care s-ar fi aruncat de pe stânci, nefiind lăsată de părinți să se căsătorească cu iubitul ei.

Alin Subțire, admininistrator pensiune: „S-a aruncat de pe cazane, fiind îmbrăcată în galben acolo unde cădea și rămâneau bucăți din rochia ei galbenă înfloreau lalele galbene de Cazane”.

Laleaua galbenă este rareori ruptă de oameni pentru că aceștia nu au cum să ajungă la înălțimile la care crește floarea. Este o specie protejată de lege, iar distrugerea ei se sancționează cu amendă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult