A început „măsuratul oilor” pe Valea Gurghiului. Ce reprezintă tradiția
Your browser doesn't support HTML5 video.
Înainte ca animalele să fie trimise la stâna de la munte, sau în „tabăra de vară”, așa cum îi spun localnicii, ciobanii calculează câtă brânză va primi fiecare proprietar de-a lungul verii.
Pentru asta, însă, trebuie să stabilească, mai întâi, cât de „productivă” este fiecare mioară.
A fost forfotă mare la stâna din Mureș, unde 500 de oi au fost adunate și pregătite pentru plecarea la munte.
Ciobanii le mulg și măsoară cu atenție cât lapte a dat fiecare. În funcție de asta se calculează câtă brânză va primi fiecare proprietar de-a lungul întregii veri.
„Dacă are omul zece oi, și mulge laolaltă, dacă dă găleata are cinci cumpene alea, vin 100 de kile de brânză” explică un cioban.
Printre sutele de oi s-au strecurat și câteva capre
„Le-am luat din casă, acum le aduc în tabăra de vară”
(...)
-A noștri au dat lapte acuma ca niciodată.
-S-au descurcat bine oițele, nu? Sau capre ați avut?
-Soțul mai bine nu mănâncă el și mănâncă oile. Sufletul lui alea îs”
Chiar și localnicii care nu au prea multe animale le-au lăsat în grija ciobanilor.
„Mulge oile fiecare și măsură, fiecare cât lapte dă atâta brânză primește. Noi avem numai cinci capre.”
„Am șase capre și cinci sunt cu lapte, le-am ținut acasă, acum le-am dat la turmă. Sâmbăta le-au adunat, acum s-au măsuratul oilor, 4 cumpene, o toriță, 80 și ceva de kile” spun oamenii locului.
La final, sătenii au profitat de vreme frumoasă și s-au așezat la masă. Oile vor rămâne pe munte toată vara, și se vor întoarce la stăpânii lor abia la finalul unii octombrie.