A început Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Cum este reprezentată România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru reducerea riscului infectării, mai ales că Germania este în plin val Omicron, capacitatea sălilor de cinema a fost redusă la jumătate, iar petrecerile și recepțiile anulate.
Până pe 20 februarie, 18 filme sunt în competiție pentru marele trofeu, Ursul de aur, câștigat anul trecut de Radu Jude.
Cu selecția filmelor de la această ediție, organizatorii festivalului internațional de film de la Berlin speră să împărtășească măcar o părticică din iubirea care a lipsit în perioada pandemiei.
"Niciodată până acum nu am văzut și salutat atât de multe povești de dragoste, ca anul acesta - iubire nebună, improbabilă, neașteptată și copleșitoare", spunea directorul artistic Carlo Chatrian, când a prezentat programul Berlinalei.
Primul film care a intrat în competiția pentru Ursul de aur - "Peter von Kant,", în regia lui Francois Ozon's - prezintă nu doar una dintre aceste povești de iubire, pe marele ecran. Este și o scrisoare de dragoste pentru cinema, pentru una dintre marile sale personalități - legendarul cineast german Rainer Werner Fassbinder.
François Ozon, scriitor și regizor: "Fassbinder a fost un personaj important în ucenicia mea. Mi-am dorit să revin la Fassbinder în timp ce eram în "confinement" (carantină) în Franța și toți cineaștii ne întrebam dacă vom mai reuși să facem din nou filme, și în ce condiții". . Acest nou film tribut este bazat pe una dintre faimoasele pelicule semnate de Fassbinder, "Lacrimile amare ale Petrei von Kant". Însă, în loc să aibă în centru o mare creatoare de modă, protagonistul este, de data aceasta, un cineast bărbat, Peter, inspirat de trăsăturile prolificului regizor german, care a murit la vârsta de 37 de ani, după o supradoză de cocaină și barbiturice.
François Ozon, scriitor și regizor: "Mi-a venit ideea să schimb sexul personajului și să mă lansez într-o variantă a piesei inițiale și filmului clasic".
Juriul este condus de cineastul indiano-american M. Night Shyamalan, cunoscut pentru thrillerul psihologic supranatural "Al șaselea simț".
M. Night Shyamalan, preşedintele juriului: "Copiii mei o să vă spună: mereu acționez ca un președinte al juriului, acasă. Adică, atunci când vedem un film împreună, fără telefoane și discuții despre film doar la final. Trebuie să luăm lucrurile în serios. Ne uităm la film și doar atât".
România este prezentă la Berlinală cu documentarul "Amintiri de pe frontul de Est", semnat de Radu Jude; regizor care, anul trecut, a câștigat marele trofeu, cu filmul "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc".
În competiţie este înscrisă şi o coproducţie germano-română, "Am putea la fel de bine să fim morți", cu Ioana Iacob într-un rol principal.