Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A fost reluat cel mai vechi festival de film din lume, la Veneția. Din juriu face parte și regizorul Alexandru Nanau

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Veneția a început cel mai vechi festival de film din lume. După o ediție anulată din cauza pandemiei, proiecţiile vor avea loc cu public la jumătate din capacitatea sălilor.

Tuturor participanților li se cere dovada vaccinării, iar masca este obligatorie. Din juriul competiției oficiale, face parte regizorul de origine română Alexandru Nanau. Pelicula „Miracol”, regizată de Bogdan George Apetri, a fost selectată în secţiunea Orizzonti, iar scurtmetrajul „Plastic semiotic”, de Radu Jude, va fi proiectat în afară concursului.

Mostra de la Venezia s-a deschis cu proiecția peliculei spaniole „Madres paraleles”. Regizorul Pedro Almodovar aduce un omagiu spaniolilor dispăruti în timpul Războiului Civil din Spania şi al dictaturii fasciste a generalului Franco. Peste 100.000 de victime ale execuţiilor sumare din acea epocă sunt în continuare înhumate în gropi comune şi nemarcate. Filmul lui Almodovar este însă și o reflecţie asupra maternităţii şi a legăturilor de familie.

„În filmele mele precedente, am avut altfel de mame, inspirate de propria mea mamă și de toate figurile feminine care m-au educat și crescut, femei atotputernice. Personajul Penelopei este, într-un fel, mai interesant, foarte dificil, o noutate pentru mine. Nu toate femeile au instinct matern. A fost provocator pentru mine să mă concentrez asupra acestor mame...imperfecte să le zic așa, mame cu o viață complicată și complexă”, a transmis Pedro Almodovar, director de film.

Penelope Cruz este muza lui Almodovar de aproape un sfert de secol. Este a șaptea lor colaborare, dintre care amintim doar de „Totul despre mama mea” și „Volver”.

Citește și
untold
Fanii UNTOLD vor intra la festival doar cu Certificatul Digital Covid sau cu testare antigen

„Îl respect prea mult că să-l bombardez cu solicitări de roluri. Simt că sunt cea mai norocoasă fată din lume să pot lucra cu el de atâția ani. Când mă sună, este apelul care mă face cea mai fericită, pentru că el este rațiunea pentru care m-am visat actriță. După ce am văzut, la 16 ani, filmul lui Atame!, mi-am zis că trebuie să-mi găsesc un agent și să merg la audiții, să iau lecții de actorie. Și doi ani mai târziu, Pedro m-a sunat prima dată”, a povestit actrița Penelope Cruz. La ceremonia de deschidere, italianul Roberto Benigni, regizorul și totodată interpret al filmului „La vitta e bella”, a primit un Leu de aur pentru întreagă activitate.

„Este un geniu comic cu inima mare și sinceră, care aduce o explozie de veselie exact ca o sticlă de prosecco sau, cum se decrie chiar el, un pepene dând pe dinafară de bucurie”, a spus Jane Campion, director de film. Firește, festivalul de la Veneția însemană nu doar cinema, ci și revărsare de eleganta și farmec pe covorul roșu. Și nu-s deloc lesne de obținut.

Top-modelul brazilian Adriana Lima a acceptat să se lase filmată în cursul pregătirilor pentru defilare. Ore-n șir o armată de croitori și stiliști au pregătit-o pentru momentul de glorie din față camerelor de filmat. Cinci oameni s-au chinuit s-o strecoare în rochia de sirenă și nici drumul de la hotel până la covorul roșu n-a fost floare la ureche.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult