A fost înființată prima bancă de sânge pentru animale din Moldova. Este nevoie de donatori
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bineînțeles, pentru ca totul să funcționeze, este nevoie și de donatori.
Pisica Alba, în vârstă de 5 ani, a fost adusă în stare gravă la spitalul veterinar al Universității de Științele Vietii, "Ion Ionescu de la Brad" din Iași. Ea, dar și alte animale de companie, au nevoie de transfuzii de sânge, ca să rămână în viață. Medicii veterinari spun că, de cele mai multe ori, trebuie să intervină urgent.
Dr. Mihai Musteață, coordonatorul UPU Spital Clinic Veterinar: Pot evolua în pusee atât de agresive, încat în 24 de h să se sfârșească într-o manieră nefavorabilă, dacă nu se intervine, pe lângă terapia uzuală, și cu aport oxigen, de sânge.
Sângele pisicilor poate fi păstrat doar două oreBanca de sânge are nevoie acum de donatori. Candidații ideali sunt câinii de peste 20 de kilograme, cu vârsta cuprinsă între unu și opt ani. Sângele lor poate fi păstrat timp de 28 de zile, în vreme ce, în cazul pisicilor, pungile au o valabilitate de numai două ore. Până acum, medicii ieșeni comandau lichid sanguin din străinătate, care sosea - însă - cu întârziere.
Paula Pașca, medic veterinar: Am avut cazuri și a fost destul de dificil să facem rost de donatori, pentru că, de cele mai multe ori, pacienții, când se prezintă la noi, în serviciul de urgență, au nevoie de transfuzie de sânge în momentul respectiv. Câinii și pisicile au și ei grupe diferite de sânge și donatorul trebuie să fie compatibil cu animalul care beneficiază de transfuzie. De aceea, e de dorit un număr cât mai mare de donatori.
Citește și: Guvernul a adoptat modificările la Codul Fiscal. Ce taxe și impozite plătim de la 1 august În România, mai exista o bancă de sânge pentru animale doar în București.