Modifica setarile cookie
Toate categoriile

12 specii de păsări au dispărut din România. Alte 40 sunt pe cale de dispariție

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 40 de specii de păsări din țara noastră pot să dispară definitiv în următorii ani, fără măsuri concrete pentru a fi protejate.

Recent, Ministerul Mediului a publicat o listă roșie, un barometru care arată că 12 specii de înaripate deja nu mai există la noi. Iar altele sunt amenințate să aibă aceeași soartă. Două dintre ele sunt păsări emblematice pentru țara noastră - acvila de câmp și dropia. Pentru lista roșie au fost analizate aproape 300 de specii de păsări din țara noastră. După mai mulți ani de studii, ornitologii au ajuns la concluzia că o treime dintre acestea sunt amenințate cu dispariția în următoarele decenii. Dan Hulea, director executiv Societatea Ornitologică Română: „Era necesar acest document de foarte mulți ani și ceea ce noi spunem este că e un barometru al vieții. Practic, ne arată gradul de risc al dispariției speciilor de păsări.” La un centru de recuperare din județul Mureș sunt două exemplare de codalb, specie cu un grad ridicat de dispariție. Sunt păsări răpitoare, impunătoare care cuibăreau în arcul Carpatic sau în Deltă. Acum mai numărăm doar câteva exemplare în țara noastră. Gyorgy Sajnar, reprezentant Asociaţia Milvus: „Unul a fost găsit într o scară de bloc în Oradea și celălalt în Parcul Național din Apuseni. Au fost slăbite și subnutrite." Pe lista roşie publicată în Monitorul Oficial sunt 12 specii care au dispărut de tot. Printre acestea și o pasăre care în trecut era mândria ornitologică a României, zăganul sau vulturul bărbos. Papp Tamaș, ornitolog: „Din păcate sunt 12 specii de acest gen. Patru specii de vulturi de exemplu care au cuibărit în România și nu mai există."

Alte specii mai numără doar câteva exemplare. De pildă, dropia. Era răspândită în toată țara, dar acum dacă mai sunt 40 de exemplare, din cauza vânătorilor și a braconierilor. Și rândunica este pe listă. Oamenii sunt de vină, spun specialiștii. Folosesc substanțe chimice în agricultură și le distrug locurile de cuibărit.

Papp Tamaș, ornitolog: „Agricultura intensivă, foarte chimizată din ultimii 15-20 de ani provoacă/pagube foarte mari în rândul păsărilor, practic habitatul lor dispare. În ultimii 20 de ani a scăzut populația foarte mult/cam toate păsările de apă." Există însă și vești bune. În ultimul deceniu ne-au vizitat și câteva specii noi și au început să se înmulțească și în țara noastră. Printre acestea, gâsca de vară și uliul șorecar mare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult