Modifica setarile cookie
Toate categoriile

104 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. Documente nevăzute de aproape un secol GALERIE FOTO

Nicolae Ceaușescu nu a fost printre elevii slabi în primii ani de școală, dimpotrivă; fostul dictator a terminat clasele I și a II-a între primii trei cei mai studioși elevi, potrivit documentelor publicate de Arhivele Naționale ale României.  

Arhivele Naționale ale României au publicat miercuri, când se împlinesc 104 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, documente necunoscute publicului larg.

Acestea relevă, printre altele, faptul că cel care avea să devină conducătorul României comuniste nu era printre elevii slabi, ba din contră, s-a situat între primii trei în clasele I și a II-a.

Documentele inedite publicate de Arhivele Naționale pot fi vizionate în galeria foto de la finalul acestui articol.

”Viața și activitatea liderului comunist stârnesc interesul și prezintă încă unele aspecte mai puțin cunoscute publicului larg. În cele ce urmează, ne vom referi la unele dintre acestea, în dorința de a ne raporta la realitățile trecutului „fără ură și părtinire”, bazându-ne pe documente sau pe scrierile cu caracter istoriografic.

Citește și
Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, scos la licitație. Ce preț are ”Super One-Eleven”, o bijuterie a aeronauticii
Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, donat statului după ce a fost luat la licitație. Cine l-a cumpărat

Potrivit informațiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziția dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realității istorice, Nicolae Ceaușescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scornicești (Lavinia Betea, Ceaușescu și epoca sa, Editura Corint, București, 2021, p. 17-18)”, se arată într-o postare a Arhivelor Naționale.

S-a născut într-o familie de țărani înstăriți, proprietari a 10 hectare de pământ

Potrivit documentelor prezentate, Nicolae Ceaușescu s-a născut într-o casă care ”se încadra în tiparul rural autohton” acelor vremuri, într-o familie de țărani mai degrabă avuți, din moment ce erau proprietarii a 10 hectare de pământ.

”Casa în care s-a născut liderul comunist a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, în anul 1979 fiind reamenajată în vederea intrării ei în circuitul muzeal (ANR, SANIC, fond CC al PCR – Albume foto – Nicolae Ceaușescu – Activități în țară, albumul 14/1979, vol. I, fotografia 58).

Deşi la o primă vedere putem considera că este o locuință modestă, raportându-ne la realitățile din mediul rural oltenesc de la începutul secolului XX, putem concluziona că locuința părintească se încadra în tiparul rural autohton.

Familia în care s-a născut Nicolae Ceaușescu era numeroasă, iar acest aspect nu ne poate surprinde dacă ne gândim la creșterea demografică înregistrată în rândul locuitorilor de la sate în prima jumătate a secolului XX (ANR, SANIC, fond CC al PCR – Cadre, dosarul C/2050, fila 5).

Ce poate surprinde, însă, este faptul că familia sa deținea 10 hectare de pământ, fiind încadrată în rândul țăranilor mijlocași, potrivit informațiilor consemnate de Nicolae Ceaușescu în autobiografia din dosarul de cadre (ANR, SANIC, fond CC al PCR – Cadre, dosarul C/2050, fila 14). Prin urmare, membrii familiei sale nu făceau parte din categoria țăranilor săraci din comuna Scornicești, ci din rândul celor cu o stare materială bună.

Un alt aspect ce poate constitui o surpriză vizează simpatiile politice din familie, în perioada interbelică unul dintre frați fiind legionar, iar tatăl făcând politică liberală (ANR, SANIC, fond CC al PCR – Cadre, dosarul C/2050, fila 5)”, scriu Arhivele Naționale.

Media de 8,26 în clasa I și 8,18 în clasa a II-a

Foarte interesante sunt și rezultatele școlare ale fostului dictator comunist. Nicolae Ceaușescu a terminat clasa I cu media 8,26 și clasa a II-a cu media 8,18, note care l-au clasat pe locul 3 într-o clasă cu 25 de elevi.

”Studiile și profesia liderului comunist sunt cunoscute. Mai puțin cunoscute sunt rezultatele sale școlare. Cu ajutorul colegilor de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Olt, vă punem la dispoziție extrase din cataloagele Școlii Primare Scornicești, care atestă faptul că Nicolae A. Ceaușescu a promovat clasa I cu media 8,26 și clasa a II-a cu media 8,18, situându-se pe locul al treilea, într-o clasă în care erau înscriși 25 de elevi (SJAN Olt, fond Școala Primară Scornicești, dosarul 177 /1925-1926, fila 3 și dosarul 184 /1926-1927, fila 3)”, se mai arată în postarea Arhivelor Naționale.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult