Teatrul în vreme de pandemie. Cum vor fi adaptate piesele și la ce să se aștepte spectatorii
Your browser doesn't support HTML5 video.
În unele cazuri, regizorii vor căuta să înlocuiască momentele de tandrețe, cum ar fi săruturile, sau îmbrăţişările. Dacă nu vor putea, vor renunța cu totul la piesă.
Astfel de scene în care zeci de actori dau navală pe scena nu vor mai fi posibile în timpul pandemiei.
Dacă în sala spectatorii au mască şi stau la distanţă, pe scenă actorii sunt vulnerabili. Teatrele au dificila sarcină să găsească echilibrul intre actul artistic şi riscul epidemiologic.
La Notara are loc prima şedinţă cu actorii şi personalul.
Pare amuzant însă acestea sunt situaţiile cu care se confruntă acum artiştii. Trebuie să decidă dacă trebuie să renunţe la anumite scene sau chiar la anumite piese cu totul.
La Teatrul Naţional pentru Livadă cu Vişini şi pentru Trei Surori în regia lui Radu Afrim modificările ar reprezenta un compromis artistic prea mare. Aşa că nu vor face parte din stagiunea de toamnă. Restul pieselor vor suferi modificări.
La Cluj primul spectacol în interior este programat după 20 septembrie.
Ştefană Pop-Curșeu, director artistic Teatrul Național Lucian Blaga Cluj-Napoca: "Am ales acele spectacole care presupun prezenţa unui număr mai mic de actori pe scenă, care implică un actor, doi, patru. Momente de apropiere fizică între personaje cum ar fi scene de iubire, lupte corp la corp, nu ne putem permite să alterăm calitatea artistică a spectacolului."
Potrivit ministerului Culturii, actorii nu sunt obligaţi să poarte masca pe scenă, iar spectatorii trebuie aşezaţi la cel puţin 3 metri distanţă de ei.