Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tablou celebru din Rusia, distrus de un vizitator care s-a îmbătat la cafeneaua muzeului

O pictură care îl prezintă pe Ivan cel Groaznic în timp ce îl ucide pe unul dintre fiii lui, una dintre cele mai renumite lucrări ale artistului din secolul al XIX-lea Ilia Repin, a fost vandalizată vineri într-un muzeu din Moscova.

Bărbatul vinovat a fost arestat, a anunţat sâmbătă Poliţia rusă, citată de AFP.

Cu puţin timp înainte de închiderea Galeriei Tretiakov, un vizitator a utilizat o bară din metal pentru a sparge geamul ce proteja această pictură celebră, cunoscută sub titlul "Ivan cel Groaznic şi fiul lui Ivan, pe 16 noiembrie 1581". Pictura îl arată pe Ivan al IV-lea - primul cneaz moscovit care s-a intitulat ţar -, care a domnit între anii 1547 şi 1584, în timp ce îl ucide pe unul dintre fiii lui într-un acces de furie.

Atacatorul, identificat ca Igor Podporin, de 37 de ani, a relatat apoi că s-a îmbătat cu vodcă în cafeneau muzeului iar când a ajuns la tablou a fost "copleşit", aşa că l-a distrus. În momentul atacului ar fi strigat că nu este adevărat că ţarul şi-a ucis fiul Conducerea galeriei vrea acum să ia măsuri pentru ca în cafenea să nu se mai vândă alcool sau vin, scrie Guardian.

"Pictura a fost grav avariată. Pânza a fost ruptă în trei locuri, în partea centrală unde se află fiul ţarului. Rama originală a fost avariată de cioburile de sticlă", au precizat reprezentanţii muzeului moscovit într-un comunicat.

"Din fericire, părţile cele mai preţioase (ale operei vandalizate - chipul şi mâinile ţarului şi cele ale ţareviciului, n.r.) nu au fost distruse", se afirmă în acelaşi comunicat.

Agresorul a fost "unul dintre ultimii vizitatori ai muzeului. El a pătruns în sala Ilia Repin, care era deja goală. A evitat controlul de securitate şi a lovit geamul tabloului de mai multe ori cu o bară din metal".

Restauratorii ruşi analizează în prezent dimensiunile pagubelor suferite de această pictură, au subliniat reprezentanţii muzeului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult