Statuia lui Eminescu a primit un „braț” nou, de ziua poetului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Conform unui prost obicei devenit tradiţie, un braţ al muzei poetului este furat, în fiecare an, în apropierea aniversării sau comemorării scriitorului. La festivităţile de luni, monumentul statuar s-a prezentat impecabil, cu un „braţ" nou lipit de restauratori.
Câteva sute de persoane, elevi şi oameni de cultură din Galaţi, au participat de dimineaţă la festivităţi. Copiii s-au întrecut în a recita versurile marelui poet.
Aniversarea a avut loc în faţa statuii care a primit, neoficial, titlul de cel mai des vandalizat monument din România. De această dată, hoţii - cinci la număr - au fost filmaţi şi de camerele de supraveghere, dar până acum, nu au fost identificaţi.
Ilie Zanfir, consilier local: „Vom găsi făptaşii. "Făptaşii" - îi alint - aceşti oameni care sunt certaţi nu numai cu legea, ci şi cu normalul care trebuie să existe."
Pe lângă hoţi, şi anii au afectat grav statuia. Prima lucrare făcută în ţara noastră care îl reprezintă pe Mihai Eminescu. Opera îi aparţine lui Frederich Storck şi a fost realizată în 1911, din marmură de Carrara.
Victor Cilincă, scriitor şi jurnalist: „Este o crăpătură care, simbolic, porneşte chiar de la numele sculptorului şi se întinde - în crăpături intrând umezeală şi îngheţând în fiecare iarnă e posibil şi să se propage şi să nu mai fie o problemă doar dispariţia mâinii."
Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galaţi: „În momentul de faţă, întreg parcul şi inclusiv aceasta statuie vor intra într-o refacere completă. E o alocare de fonduri de aproximativ şase milioane de lei pentru acest parc."
Restaurarea completă a parcului Mihai Eminescu nu este nouă şi a mai fost vehiculată şi în mandatele altor primari ai Galaţiului. Dacă, de această dată, va fi pusă în practică, lucrările ar putea începe, cel târziu, în toamna acestui an.