Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal în teatrul românesc. Silviu Purcărete renunță la nominalizarea pentru cea mai bună regie la Premiile UNITER

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Vă rog să luați în considerare retragerea mea din competiție” - este mesajul trimis de regizorul Silviu Purcărete către juriul UNITER.  

Decizia vine în urma unor scandaluri declanșate de nominalizările pentru Premiile Uniunii Teatrale.

Cu două luni înainte de decernare, voci din lumea artistică susțin că au fost excluși tinerii, și mai ales femeile regizor, dar și cei cu alte preferințe politice decât membrii juriului.

Mai mult, o fostă câștigătoare consideră că nu s-a ținut cont de presupuse abuzuri comise de cei selectați.

Silviu Purcărete renunță printr-o scrisoare la nominalizarea UNITER pentru cea mai bună regie.

„Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrâne sunt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele” - este mesajul transmis de Silviu Purcărete.

Citește și
Teatru
Premiile UNITER 2020, decernate luni, în cadrul unei gale, în Parcul "Romanescu" din Craiova

Regizorul spune că în spatele deciziei este reacția tinerilor confrați la prezența sa în concurs.

”Spre împăciuire şi armonie, propun ca în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi, să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești” - este mesajul transmis de Silviu Purcărete.

Totul pleacă de la o petiție semnată de peste 1.000 de persoane din lumea artistică care contestă criteriile de selecție.

Carmen Vidu, regizor: „Au fost excluse total regizoarele. Și au mai fost excluși reprezentanții generației tinere și mature. Rușinos e faptul că printre nominalizați - patru, nu mulți - se află și Andrej Zoldak, cunoscut pentru nenumărate abuzuri psihologice și fizice în timpul repetițiilor sale”.

Directorul teatrului din Cluj, unde lucrează Zoldak, este însă de altă părere.

Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj: „A fost un incident în care el a urlat în pauza spectacolului Rosmerson la o actriță. Și au trecut șase ani! Cazul Zoldak a fost umflat și bazat pe informații mincinoase”.

Regizorul ucrainean a fost sancționat atunci cu scăderea unui procent din onorariu.

UNITER aduce premiile din anii trecuți în sprijinul ideii că nominalizările și selecția se fac pe criteriul valorii artistice, și nu al sexului, vârstei, naționalității sau tangenței cu lumea politică.

În 2020 Ada Milea a câștigat premiul pentru cel mai bun spectacol. Anul trecut premiul pentru regie a mers la Horia Suru, care are 38 de ani, iar în 2021, chiar regizoarea Carmen Lidia Vidu, cunoscută pentru piesele de teatru experimental și inițiatoarea petiției, și-a adjudecat aceeași distincție.

De asemenea, petiția cerea retragerea premiului pentru întreaga activitate, oferit deja actorului Alexandru Repan.

În urma unei investigații jurnalistice, UNITER a fost informat că, în 2012, actorul și-a recunoscut rolul de colaborator al fostei Securități.

Dragoș Buhagiar, directorul UNITER: „Cei 19 membri ai Senatului Uniunii au luat ieri decizia de anulare”.

Până acum, UNITER nu a hotărât dacă premiul va fi acordat următorului favorit. Decernarea premiilor este stabilită în luna iunie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult