Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România vrea să creeze o uriaşă Bibliotecă Digitală. De ce Biblioteca Naţională nu se implică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Culturii vrea ca în următorii 3 ani să inaugureze ''Biblioteca Digitală a Romaniei''.

Peste 700 de mii de cărţi, fotografii ori filme vor putea fi vizionate pe culturalia.ro. Zeci de instituţii din toată ţara îşi vor digitaliza operele, mai puţin Biblioteca Naţională. Reprezentanţii instituţiei cred că transferul acestor materiale vechi, din „offline", în online, trebuie pregătit mult mai bine.

Deşi ne mândrim cu internet extrem de rapid şi am putea promova cultura românească pe site-ul europeană.ro mai avem nevoie de mulţi ani pentru că operele noastre să poată fi citite online de oricine din lume.

Dar Ministerul Culturii promite că în următorii trei ani vom avea o ''bibliotecă digitală'' bogată. Până în 2020 pe platforma culturalia.ro ar trebui să avem, cel puţin teoretic, o impresionantă bibliotecă, muzee şi o întreagă arhivă unde vom găsi cărţi fişiere audio şi obiecte 3D, în total 750 de mii de titluri - din 29 de instituţii din România, printre care 19 muzee şi 5 biblioteci. Proiectul costă 53 de milioane de lei. '

18 oameni vor coordona de la centru zeci de angajaţi din diferite biblioteci şi muzee din ţară. 3 ani vor munci la transferul materialelor pe internet cu ajutorul unor aparate de ultima generaţie. De pildă, casele din Muzeul Astra din Sibiu vor fi scanate 3d.

Citește și
raft cu carti intr-o biblioteca FOTO FLICKR
Universitatea din România care nu a mai cumpărat nicio carte de 3 ani

Însă una dintre cele mai importante instituţii din domeniu, Biblioteca Naţională a României nu vrea să facă parte din acest proiect.

Luminiţa Gruia, şefa serviciului IT, explică: „Nouă ni s a spus că primim un robot care e total inadecvat pentru ce avem noi aici - ar distruge operele... Lipsa investiţiilor permanente din sistem a făcut să se ajungă aici, suntem în criză...”

Uluitor este că, în 2018, din lipsă de fonduri, la Biblioteca Naţională a României sunt doar 4 angajaţi care se ocupă de digitalizare şi numai 2 aparate de scanat. Astfel, reuşesc să transfere în online aproximativ 1500 de cărţi, fotografii şi documente anual.

Iar pentru a digitaliza cele 640 de mii de materiale doar din colecţiile speciale ale Bibliotecii ar fi nevoie de ...sute de ani.

Marinela Covaci, şef servicii integrate de bibliotecă: „Suferim mult din cauza infrastructurii... pentru că lucrăm la nivelul anului 2009 şi suntem în 2018 şi am atins capacitatea maximă de salavare... nu mai avem unde să salvăm nimic''

Proiectul ''culturalia.ro'' va fi demarat la mijlocul anului, iar în 2020 va putea fi utilizat oriunde în lume, gratuit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult