Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reprezentanții Festivalului Astra vor difuza documentarul despre Arsenie Boca, în ciuda opoziției Arhiepiscopiei Sibiului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Arhiepiscopia Sibiului le-a cerut organizatorilor Festivalului Astra Film interzicerea proiecției filmului documentar ”Arsenie. Viața de apoi”, regizat de Alexandru Solomon.  

Potrivit fețelor bisericești, pelicula ”nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”.

Pe de altă parte, chiar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei este de părere că biserica nu este în măsură să interzică vreodată ceva. La rândul lor, reprezentanții festivalului au decis că vor difuza documentarul.

Sunt secvențe din „Arsenie. Viața de apoi”. Arhiepiscopia Sibiului consideră că acest documentar caricaturizează și chiar întinează memoria părintelui Arsenie Boca.

Cristian Vaida, secretar eparhial Arhiepiscopia Sibiului: ”Filmul domnului Solomon reprezintă o realizare tendențioasă și denigratoare la adresa unui om al lui Dumnezeu. Prin realizarea sa, regizorul filmului ia în derâdere și batjocorește evlavia curată și întemeiată a mulțimii atât de mari a credincioșilor bisericii noastre”.

Citește și
Arsenie Boca
O icoană pictată de părintele Arsenie Boca s-a vândut la licitație cu o sumă uriașă

Alexandru Solomon, regizorul filmului, cataloghează această solicitare drept autoritaristă și spune că nu și-a dorit să aducă un prejudiciu Bisericii Ortodoxe. Mai mult, precizează că actorii sunt pelerini aleși în urma unui casting.

Alexandru Solomon: ”Un grup de 20 de oameni cu care am plecat într-un pelerinaj și practic oamenii se exprimă, majoritatea dintre ei au o legătură spirituală cu Arsenie Boca. Ideea filmului e centrată pe figura lui Arsenie Boca, care, nu-i așa, este cel mai popular personaj religios din România de după anii 2000 și este cumva și un soi de figură în care se proiectează tot felul de dorințe, necazuri ale oamenilor. Și filmul vorbește despre asta”.

La rândul lor, reprezentanții Festivalului Astra Film au transmis că, în 30 de ani de existență, nu și-au permis niciodată să excludă sau să cenzureze vreun film.

Patriarhia: „Biserica nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public”

Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival: ”Principiul de bază al festivalului a fost acela de a respecta libertatea de exprimare. Prin urmare, normal că filmul va rula. A fost selecționat, a fost comunicat în programul festivalului, transmis în țară și în străinătate, nu putem să ne permitem să facem cenzură. Mi se pare pur și simplu absurd să intervii în programul unui festival”.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română se dezice de inițiativa Arhiepiscopiei Sibiului și a comunicat că fiecare eparhie este autonomă administrativ.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a transmis că "Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public".

De altfel, Vasile Bănescu mai spune că biserica nu este o instituție menită să creeze conflicte, ci mai degrabă rolul acesteia este de a aduce oamenii împreună prin dragoste și rugăciune.

Până acum, proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi" a fost refuzată de două instituții din Arad - Centrul Municipal de Cultură și Biblioteca Județeană. Potrivit regizorului, s-a ajuns aici în urma unor mesaje de amenințare. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult