Primul spectacol de balet inspirat din Revoluția din '89: "Un mesaj care pentru tineri"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Coregrafi cunoscuţi au pus sub lumina reflectoarelor momentele tragice din aceea vreme, prezentate insă şi cu o notă de optimism.
"Revolta" a descris în paşi de dans ce a însemnat pentru români lupta pentru democraţie. Primul act al spectacolului, semnat de Vanda Ștefănescu, a parcurs drumul pe care România l-a avut în ultima perioadă a comunismului.
Vanda Ștefănescu: "În primul rând este un mesaj, un mesaj care trebuie să influenţeze în primul rând tinerii, să nu să uite ce s-a întâmplat şi de unde venim şi cum am ajuns în situaţia în care suntem acum. Asta am şi putut să fac să aduc la suprafaţă anumite stări trăite în acea perioadă".
Mihai Alexandru Cacoveanu: "Revolta, act care tratează şi dezbate cumva subiectul Revoluţiei prin ochii oamenilor aşa cum au văzut-o ei, fără aplauze fără tribune fără lider fără conducători".
În cel de-al doilea act, cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu, prezintă "măştile" apărute într-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului
Actorul Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor din 89, a deschis spectacolul cu un discurs care a fost rostit în 1992 în faţa Camerelor Comunelor în Londra.
Ion Caramitru: "Dacă veneam să povestec pur şi simplu mi-ar fi trebuit ore în şir. Nu poţi să rezumi telegrafic lucrul ăsta decât dacă eşti un poet de geniu. Mi-a venit mie fisa ca să zic aşa de a ţine acest discurs ca şi cum am fi în februarie 1992 şi publicul din sală să fie parlamentul Marii Britanii".
Organizatorii promit o reprezentaţie specială, la timişoara pe 16 decembrie, locul de unde a început revoluţia din 1989.