Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Număr record de muzicieni înscriși la Concursul Internațional ”George Enescu”. Cel mai tânăr are 13 ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sâmbătă începe Concursul Internațional „George Enescu”, un eveniment de prestigiu care ajută artiștii aflați la început de drum să ajungă pe cele mai mari scene ale lumii.  

Peste 650 de muzicieni s-au înscris la competiția din acest an. Organizatorii spun că sunt de 6 ori mai mulți participanți față de ediția din 2022.

Primele acorduri au răsunat deja pe scena mare a Ateneului Român din Capitală, locul unde tinerii participanți se vor lupta pentru recunoașterea internațională.

Simfonia "Consolations" a compozitorului Shin Kim se va auzi în deschiderea celei de-a 19-a ediție a concursului. Lucrarea, interpretată acum în premieră, a câștigat, anul trecut, premiul la secțiunea de compoziție. Dirijoarea Delyana Lazarova va urca la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Pe scenă vor fi și alți câștigători ai competiției organizate la București. Printre ei, și violonista Maria Marica.

Citește și
Filarmonica Sesiunea 2024 - 2025
Programul stagiunii 2024-2025, dedicată compozitorului George Enescu. Lista invitaților de marcă

Maria Marica, violonistă: „A fost un pas foarte important în maturizarea mea ca artist, ca muzician, plecasem de multă vreme la studii în Germania și a fost cumva o confirmare că sunt pe drumul pe care trebuie. Sunt convinsă că am trăit experiențe pe care nu le-aș fi trăit fără acest concurs”.

Anul acesta, concursul, care este o rampă de lansare pe marile scene ale lumii, a stârnit interesul unui număr record de candidați. Aproape 700 de muzicieni cu vârste între 13 și 35 de ani din 57 de țări vor lupta să ajungă să interpreteze pe scena Ateneului Român, unde vor avea loc semifinalele și finala Concursului Internațional ”George Enescu”.

”Îi invit pe toți să-și ia părintele de mână și să intre în sala de concerte”

Organizatorii spun că sunt cu aproape 60 de procente mai mulți concurenți față de ediția din 2018, care a înregistrat, până atunci, cel mai mare număr de candidați.

Mulți vor participa și la masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii. Directorul artistic al concursului, maestrul Cristian Măcelaru, va susține seria de ateliere organizate în premieră.

Cristian Măcelaru, director artistic: „Întotdeauna mi-am dorit ca tinerii să fie cei care să beneficieze cel mai mult de un concurs în muzică, deoarece acest concept este pentru a promova aprofundarea în muzică. Pentru a atrage publicul tânăr există foarte multe evenimente pe parcursul concursului gratuite, sunt deschise publicului, și îi invit pe toți să își ia părintele de mână și să intre în sala de concerte”.

Concursul Internațional „George Enescu” se va încheia pe 27 septembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult