Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Familia unui fost împărat cere înapoi averea acestuia, împărţită între Germania şi Rusia

Urmaşii ultimului împărat al Germaniei solicită restituirea a mii de obiecte şi opere de artă

Urmaşii ultimului împărat al Germaniei vor să recupereze de la statul german mii de obiecte şi opere de artă care au aparţinut familiei Hohenzollern, a anunţat vineri Ministerul Culturii, confirmând astfel informaţii publicate de Der Spiegel, relatează AFP.

Negocierile privind cererile de restituire sunt purtate "de mai mulţi ani" între familia Hohenzollern, guvernul federal german, oraşul Berlin şi landul Brandenburg, a precizat ministerul pentru AFP.

"Discuţiile (...) vizează găsirea unei soluţii durabile pentru mai multe opere şi obiecte de colecţie a căror valoare este evaluată în mod diferit de instituţiile publice, pe de o parte, şi de casa Hohenzollern pe de alta", se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit Der Spiegel, casa Hohenzollern solicită restituirea a zeci de mii de tablouri, sculpturi, obiecte numismatice, cărţi şi piese de mobilier care s-au aflat în posesia familiei până la căderea Imperiului şi proclamarea Republicii, după Primul Război Mondial.

Citește și
droin cioaba
Romii din România au rămas doar cu regele. Împăratul ar fi emigrat în America

Negocierile sunt conduse de strănepotul ultimului kaizer, Wilhelm al II-lea, prinţul Georg Friedrich al Prusiei.

Împăratul a abdicat în anul 1918 şi a plecat în exil în Olanda, unde a murit în 1941.

Bunurile monarhiei prusace au fost confiscate, fără a fi oferite compensaţii, înainte de semnarea unui acord între stat şi familia imperială, la 29 octombrie 1926.

Istoria  Germaniei a complicat însă situaţia, ocupaţia sovietică după Al Doilea Război Mondial a jumătate din Berlin conducând la noi expropieri.

O primă etapă a fost realizaată prin crearea unei liste, a indicat ministerul, iar dificultăţile vizează "mai puţin de 0,1%" din colecţiile Fundaţiei Prusace a Castelelor şi Grădinilor din Berlin-Brandeburg, ale Fundaţiei Culturale Prusace şi ale Muzeului Naţional German.

Totuşi, discuţiile ar putea continua o lungă perioadă. "În momentul de faţă, poziţiile părţilor în cadrul negocierilor sunt încă departe una de alta", a subliniat ministerul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult