Expoziția Originală BODY WORLDS anunță prima sa prezentare în București, România
Galerie foto
„Din când în când, ai ocazia să trăiești o experiență atât de profundă încât are potențialul de a-ți schimba viața... această expoziție oferă unul dintre acele momente,” explică Dr. Angelina Whalley, medic, designer conceptual și curator al BODY WORLDS – Vital.
BODY WORLDS este o expoziție dedicată interiorului corpului uman – anatomiei și funcțiilor organelor sale – care face aceste cunoștințe accesibile unui public cât mai larg. De la prima sa prezentare în Japonia, în 1995, expoziția a inspirat peste 55 de milioane de vizitatori din aproximativ 165 de orașe din Europa, America, Asia, Africa de Sud și Oceania. Pe 15 octombrie, expoziția originală, care prezintă corpuri umane reale, va ajunge în București, marcând astfel prima sa prezentare în România.
BODY WORLDS – Vital este o ediție specială a seriei BODY WORLDS, care expune numeroase exemplare extraordinare de corpuri umane reale. De la plastinați de corpuri întregi până la organe individuale și secțiuni transparente ale corpului, exemplarele expuse demonstrează complexitatea, reziliența și vulnerabilitatea corpului uman în condiții de stres, boală și sănătate optimă. De la scheletul uman până la interacțiunea musculaturii și dezvoltarea în uter, vizitatorii primesc o perspectivă detaliată asupra structurii interioare a corpului lor. Sunt prezentate și organe afectate de boli, precum un plămân de fumător cu emfizem și cancer, un ficat gras, fracturi osoase și articulații cu osteoporoză. Expoziția oferă tinerilor și vârstnicilor deopotrivă oportunitatea de a vedea funcționarea complexă a corpului și ilustrează modul în care deciziile de viață influențează bunăstarea și sănătatea noastră.
„BODY WORLDS oferă vizitatorilor șansa de a se minuna de ceea ce se află sub piele,” adaugă Dr. Whalley, continuând: „Expoziția explorează modul în care tot ceea ce facem – exercițiile fizice, dieta, fumatul – afectează corpul nostru. Peste două treimi dintre vizitatorii globali chestionați au decis să acorde mai multă atenție sănătății lor fizice după ce au vizitat expoziția. Să vezi expoziția înseamnă să fii mișcat, inspirat și să apreciezi miracolele corpului uman, pe care adesea le considerăm de la sine înțelese.”
Creată de inventatorul plastinației, anatomistul și omul de știință Dr. Gunther von Hagens, BODY WORLDS este adesea imitată, dar inegalabilă în ceea ce privește calitatea, etica și succesul. Spre deosebire de alte expoziții anatomice, exemplarele expuse în toate expozițiile BODY WORLDS provin dintr-un program de donare de corpuri bine stabilit, bazat pe consimțământul donatorilor, revizuit riguros de numeroase instituții muzeale internaționale. Până în prezent, peste 21.000 de donatori din întreaga lume și-au lăsat corpurile Institutului de Plastinație din Heidelberg, Germania, și programului său de donare de corpuri. Acești donatori au dorit ca trupurile lor să fie utilizate în scopuri educative și au oferit consimțământul că rămășițele lor să fie prezentate publicului, prin plastinație, după moarte.
Biletele pentru prezentarea din București a BODY WORLDS – Vital sunt disponibile pe https://www.more.com/ro/tickets/happenings/gunther-von-hagens-body-worlds-vital-the-original/ și www.bodyworlds.ro începând de pe 26 septembrie 2024, pornind de la 31 lei (cu toate taxele incluse).
Biletele permit accesul numai în ziua pentru care au fost achiziționate și au inclus serviciul audio-ghid în limba română sau engleză, care poate fi descărcat în telefon prin scanarea unui QR Code aflat în zona de vizitare a expoziției. Audio-ghidul oferă explicații legate de exponate, într-o manieră ușor de înțeles. Pentru cei care doresc să cumpere bilete ce pot fi folosite în orice dată ulterioară achiziției până la finalul expoziției, pot opta pentru categoria de Flexi Tickets.
Studenții beneficiază în fiecare zi de luni de oferta două bilete la preț de unul, cu mențiunea că aceste bilete se achiziționează doar la casa de bilete a expoziției, aflată la Biblioteca Națională.
Biletele se vând online exclusiv prin https://www.more.com/ro/tickets/happenings/gunther-von-hagens-body-worlds-vital-the-original/ și www.bodyworlds.ro sau la casa de bilete a expoziției de la Biblioteca Națională a României. Mai multe informații pe www.more.com sau www.bodyworlds.ro
Despre BODY WORLDS – VitalBODY WORLDS – Vital este curatoriată special pentru România de Dr. Angelina Whalley, cu scopul de a demonstra complexitatea, reziliența și vulnerabilitatea corpului uman în condiții de stres, boală și sănătate optimă. Vizitatorii vor fi uimiți de procesele vitale capturate în expoziție și vor pleca cu o nouă apreciere pentru puterea pe care o avem de a ne menține sănătoși.
Toate exemplarele anatomice expuse în expozițiile BODY WORLDS sunt reale. Ele provin din programul de donare de corpuri al Institutului de Plastinație și sunt conservate permanent prin plastinație, un proces științific remarcabil inventat de Dr. von Hagens. BODY WORLDS – Vital se concentrează pe bolile și afecțiunile contemporane care afectează publicul larg și arată cum deciziile zilnice de stil de viață pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. Pentru mai multe informații, vizitați www.bodyworlds.com.
BODY WORLDS se bazează pe invenția plastinației realizată de Gunther von Hagens – un proces de conservare care păstrează permanent exemplarele anatomice, în mod fidel naturii și estetic.
Despre PlastinațiePlastinația a fost inventată de Dr. Gunther von Hagens în 1977 la Universitatea din Heidelberg, Germania. De la invenția sa, tehnica a fost continuu dezvoltată și perfecționată de el și echipa sa. Exemplarele din expozițiile BODY WORLDS au fost conservate prin plastinație, o tehnică ce oprește descompunerea corpului decedat și produce exemplare anatomice solide, inodore și durabile pentru instruirea științifică, medicală și publică, fără utilizarea barierelor de sticlă sau a formaldehidei. Procesul de plastinație înlocuiește fluidele naturale din corp cu materiale plastice reactive care inițial sunt maleabile, dar se întăresc după ce sunt tratate cu lumină, căldură sau gaz. Prin întărirea plasticului în exemplare, acestea pot fi conservate permanent în poziții realiste. Un plastinat de corp întreg necesită aproximativ 1.500 de ore de muncă pentru a fi finalizat.
Sursa:
Dată publicare: 30-09-2024 17:33