Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câștigătorul primei ediții Book to Screen (De la Carte la Film) a fost desemnat la Bookfest

Prima ediție Book to Screen – Bun de filmat și-a desemnat câștigătorul la Bookfest 2024.

Prima ediție Book to Screen – Bun de filmat, proiect realizat de revista Matca în colaborare cu Asociația Editorilor din România (AER), Alianța Producătorilor de Film (APF) și PRO TV, s-a încheiat vineri, 31 mai 2024, cu anunțarea câștigătorului premiului De la Carte la Film. Acesta a constat într-un contract de opțiune a cărții, cuprinzând dezvoltarea episodului pilot și suma de 5.000 de euro.

În urma deliberării juriului, alcătuit din Gabriela Iacob (Head of Scripted Content Development, PRO TV), Barna Némethi (Regizor și Publisher, revista Matca) și George Cornilă (Editor coordonator, Curtea Veche Publishing), premiul a fost acordat scriitorului Cosmin Perța, pentru romanul Ca să nu se aleagă praful de toate (Editura Polirom, 2023).

Juriul a acordat premiul De la Carte la Film 2024 unei cărți ce a cuprins elementele necesare unei ecranizăzări de succes. Juriul a motivat astfel: „Pentru importanța și actualitatea temelor abordate, multitudinea de fire epice și potențialul de dezvoltare a acestora, ritmul alert și acțiunea captivantă, caracterul cinematografic al romanului, și protagonistul puternic conturat și atașant“.

La nivel global, ecranizările se numără printre cele mai profitabile producții, iar pasionații de scris își pot transforma ideile și creațiile în potențiale filme sau seriale TV. Pentru astfel de oportunități, s-a creat Book to Screen – Bun de filmat – un eveniment unic în România. În perioada 29-31 mai, la Bookfest București 2024, acesta a facilitat întâlniri inedite și a adus la aceeași masă autori, editori de carte și producători de film și televiziune pentru a discuta posibilitatea dezvoltării de ecranizări bazate pe opere literare contemporane.

Ziua de miercuri, 29 mai, a fost rezervată unei serii de ateliere de scenaristică, scriere creativă și studii de caz pe adaptări cinematografice. În cadrul acestor întâlniri, participanții au avut șansa să învețe de la profesioniști din industrie, precum: Ada Solomon (producătoare de film distinsă cu Ursul de Aur), Cecilia Ștefănescu (scriitoare „Legături bolnăvicioase” și scenaristă) și Cristian Fulaș (autor „Fâșii de rușine”).

În zilele de 30 și 31 mai, spațiul Book to Screen, din cadrul Bookfest București,a găzduit întâlniri de tip matchmaking între specialiști din industria filmului și coordonatorii colecțiilor de literatură română sau autori independenți. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult